English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Μαριναρισμένο κοτόπουλο με κάστανα και δαμάσκηνα

κοτο


Υλικά
    1 μεγάλο κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
    250 γραμμ. δαμάσκηνα
    250 γραμμ. κάστανα προβρασμένα
    3 κ.σ. ελαιόλαδο
    1 φέτα μπέικον ψιλοκομμένη
    αλάτι
    φρεσκοτριμένο πιπέρι
    1 κ.σ. κρύο βούτυρο
    Για τη μαρινάτα
    1 σκελίδα σκόρδο
    1 μικρό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
    1 καρότο κομμένο στα δύο
    1 δαφνόφυλλο
    1 κλαδάκι θυμάρι
    2 κλωνάρια μαϊντανό
    2 κόκκους μπαχάρι
    2 γαρίφαλα
    3 φλ. τσαγιού κόκκινο ξηρό κρασί
    2 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο
    2 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τη μαρινάτα: Ζεσταίνουμε το λάδι σε κατσαρόλα. Σοτάρουμε για 2΄ το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο. Σβήνουμε με το ξίδι και το κρασί. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε για 10΄. Αφήνουμε να κρυώσει. Βάζουμε το κοτόπουλο στη μαρινάτα, προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και σκεπάζουμε με μεμβράνη. Τα αφήνουμε στο ψυγείο για 1 νύχτα. 
Στραγγίζουμε καλά το κοτόπουλο και το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί. Στραγγίζουμε και τα δαμάσκηνα. 
Ζεσταίνουμε πλασοτέ κατσαρόλα. Ροδίζουμε το μπέικον για 2΄ και το πετάμε. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κοτόπουλο από όλες τις πλευρές. Σουρώνουμε 2 φλ. τσαγιού μαρινάτα και περιχύνουμε το κοτόπουλο. Αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τα κάστανα και τα δαμάσκηνα.  Σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Σιγοβράζουμε για 1 ώρα και 15΄να μαλακώσει καλά. Βγάζουμε το κοτόπουλο σε πιατέλα. 
Δυναμώνουμε τη φωτιά να βράσει η σάλτσα και προσθέτουμε το κρύο βούτυρο σε κομματάκια.
Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά και με σύρμα ανακατεύουμε γρήγορα τη σάλτσα, να λιώσει το βούτυρο. Αφήνουμε 5΄ να κρυώσει και να σφίξει ελαφρά. Περιχύνουμε το κοτόπουλο. Σερβίρουμε με πουρέ πατάτας.
Να θυμάστε ότι:
Το δέσιμο της σάλτσας με το κρύο βούτυρο είναι αυτό που κάνει τη διαφορά. Ως αποτέλεσμα έχουμε μια πεντανόστιμη, γυαλιστερή σάλτσα.
μερίδες 8
Χρόνος Μαγειρέματος:75 λεπτά


argiro