English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Τι σχέση έχει η φαλάκρα με τον καρκίνο;



Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι χάνουν τα μαλλιά τους μπορεί να μην αντιμετωπίζουν μόνο ένα αισθητικό πρόβλημα.
Όσοι άντρες παρουσιάζουν φαλάκρα πριν από τα 40 τους χρόνια, ενδέχεται να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με αυστραλούς ερευνητές.
Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξαν οι ειδικοί, αφού μελέτησαν πάνω από 9.000 άνδρες. Όσοι από αυτούς παρατήρησαν αραίωση στο τριχωτό της κεφαλής, σε μικρή σχετικά ηλικία, είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν όγκο στον προστάτη.
Και άλλες μελέτες στο παρελθόν είχαν συσχετίσει τη φαλάκρα με τον καρκίνο του προστάτη. Αν και οι λόγοι δεν είναι ξεκάθαροι, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως πιθανότατα παίζουν ρόλο τα αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης, μιας ανδρικής ορμόνης που συμβάλλει στην απώλεια των μαλλιών και μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.
Στην ανδρογενετική αλωπεκία, όπως λέγεται επιστημονικά η φαλάκρα, θεωρείται ότι τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης επηρεάζουν τους θύλακες των τριχών επιβραδύνοντας την ανάπτυξή τους.
Οι ειδικοί από το Συμβούλιο κατά του Καρκίνου της Βικτωρίας, ανέλυσαν τα στοιχεία 9.448 ανδρών, που την περίοδο από το 1990 έως το 1994 συμμετείχαν στο ερευνητικό πρόγραμμα «The Melbourne Collaborative Cohort Study».
Οι ερευνητές ζήτησαν από τους άνδρες, ηλικίας από 40 έως 69 ετών κατά την έναρξή της μελέτης, να βαθμολογήσουν την απώλεια των μαλλιών που παρατηρούσαν από τα 20 έως τα 40 τους χρόνια.
Οι επιστήμονες παρακολουθούσαν παράλληλα την πορεία της υγείας των εθελοντών πάνω από 11 χρόνια και σε αυτό το διάστημα κατέγραψαν 476 κρούσματα καρκίνου του προστάτη μεταξύ των ανδρών.
Όπως αναφέρουν στην επιθεώρηση «Επιδημιολογία του καρκίνου, Βιοδείκτες & Πρόληψη» (CEBP), όσοι άνδρες είχαν εκτεταμένη φαλάκρα στα 40 τους χρόνια, διέτρεχαν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του προστάτη στα 50 ή στα 60 τους.

Επιμέλεια: Μάνος Σιγανός