English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Ο κομήτης του αιώνα λαμπρότερος κι από την Πανσέληνο

komitis_ison_177718967.jpg


Ο κομήτης του αιώνα όπως αποκαλείται, θα μπορούσε να είναι πιο λαμπερός κι από μια Πανσέληνο.
Ο κομήτης Ison ανακαλύφθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2012 από τον Βιτάλη Nevski (Виталий Невский, Vitebsk, Λευκορωσία ) και τον Artyom Novichonok (Артём Новичонок, Kondopoga, Ρωσία ), με τη βοήθεια μικρών τηλεσκοπίων και κιαλιών.
Κατά τα τέλη του καλοκαιριού του 2013 θα μπορούν να παρακολουθούν το κομήτη Ison, στο νυχτερινό ουρανό ακόμη και με γυμνό μάτι.
Θα περάσει κατά τους μέχρι τώρα υπολογισμούς, περίπου 0,42 AU (63 εκατομμύρια χιλιόμετρα η 39 εκατομμύρια μίλια). από τη Γη στις 26 του Δεκέμβρη 2013, ενώ τον Οκτώβριο θα περάσει κοντά από τον Άρη.
Κατά την προσέγγιση του Ήλιου θα αρχίσει να διαμορφώνεται η λεγόμενη "ουρά" του κομήτη, δηλαδή ίχνος από σκόνη και αέριο. Κατά την άποψη των αστρονόμων, το ουράνιο αυτό σώμα θα μπορεί να παρακολουθείται και από το έδαφος της Ρωσίας.

Ο Ison κάτω από κάποιες συνθήκες θα μπορούσε να είναι πιο λαμπερός και από μια Πανσέληνο και μερικοί μάλιστα λένε ότι θα μπορούσε να θυμίζει τον Μεγάλο Κομήτη του 1680, τον κομήτης της Kirch , και Comet Νεύτωνα , που ήταν ο πρώτος κομήτης που ανακαλύφθηκε από τηλεσκόπιο. Ένας από τους μεγαλύτερους κομήτες του 17ου αιώνα που ήταν ορατός ακόμη και στη διάρκεια της ημέρας, περνώντας μόνο 0,42 AUs από τη Γη στις 30 Νοεμβρίου.