English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Αδυνάτισμα; Είναι απλώς θέμα timing!




Όσοι κάνουν δίαιτα γνωρίζουν καλά ότι δεν πρέπει να καταναλώνουν πάρα πολλές θερμίδες προς το τέλος της ημέρας. Τι αποκαλύπτει όμως πρόσφατη μελέτη;
Πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι όσοι προσπαθούν να αδυνατίσουν και τρώνε το μεσημεριανό τους γεύμα νωρίς, χάνουν περισσότερο βάρος από ό, τι όσοι κάθονται στο τραπέζι πιο αργά.
«Πρέπει να αρχίσετε να προσέχετε την ώρα που τρώτε, εκτός από τις θερμίδες του γεύματος και τη σύνθεση του, αν θέλετε να πετύχετε απώλεια βάρους», λέει ο επικεφαλής της μελέτης Frank Scheer, αναπληρωτής νευροεπιστήμονας στο Νοσοκομείο Brigham και βοηθός καθηγητής στο Harvard.
Το μεσημεριανό γεύμα είναι συχνά το μεγαλύτερο της ημέρας στους μεσογειακούς λαούς.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη προσλάμβαναν περίπου το 40% των ημερήσιων θερμίδων τους (περίπου 550 - 570 θερμίδες) από το μεσημεριανό γεύμα.
Οι μισοί από τους εθελοντές, απολάμβαναν το μεσημεριανό γεύμα νωρίς (πριν από τις 3 μ.μ.), ενώ οι υπόλοιποι έτρωγαν πιο αργά (μετά τις 3 μ.μ.).Συνολικά, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν κατά μέσο όρο περίπου 1.400 θερμίδες την ημέρα κατά τη διάρκεια προγράμματος απώλειας βάρους.
Δεν υπήρχε σημαντική διαφορά όσον αφορά στην πρόσληψη θερμίδων και τη δαπάνη ενέργειας, μεταξύ των δύο ομάδων εθελοντών. Ωστόσο εκείνοι που έτρωγαν μεσημεριανό νωρίτερα μέσα στην ημέρα, έχασαν κατά μέσο όρο 22 κιλά σε 20 εβδομάδες, ενώ εκείνοι που έτρωγαν αργότερα μεσημεριανό έχασαν περίπου 17 κιλά στο ίδιο χρονικό διάστημα.
Επίσης οι εθελοντές που έτρωγαν νωρίς, είχαν λιγότερες πιθανότητες να παραλείψουν το πρωινό, γεγονός πολύ σημαντικό για όσους προσπαθούν να αδυνατίσουν. Είχαν ακόμη χαμηλότερη αντίσταση στην ινσουλίνη που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εκδήλωση διαβήτη.