English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Οδός Μάργκαρετ Θάτσερ στη γαλλική πρωτεύουσα;


Ακριβώς στην καρδιά του Παρισιού -ανάμεσα στα Ηλύσια Πεδία και τον Σηκουάνα- βρίσκεται η λεωφόρος Ουίνστον Τσόρτσιλ. Έτσι, λοιπόν, αναρωτιούνται κάποιοι γάλλοι πολιτικοί: "Γιατί όχι και οδός Μάργκαρετ Θάτσερ;"
Ένας συντηρητικός δημοτικός σύμβουλος, ο Ζερόμ Ντιμπούς, θα προτείνει στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο εντός του μήνα η γαλλική πρωτεύουσα να τιμήσει την εκλιπούσα βρετανίδα πρώην πρωθυπουργό δίνοντας το όνομά της σε δρόμο. Ωστόσο, σε μία χώρα που κατά παράδοση έχει τεταμένες σχέσεις με τον γείτονά της από την άλλη πλευρά της Μάγχης, η πρόταση αυτή συνάντησε αντιδράσεις.
Μάλιστα ο Ιάν Μπροσά, δημοτικός σύμβουλος που πρόσκειται στο γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα αντέδρασε έντονα, προτείνοντας να τιμηθεί ο Μπόμπι Σαντς, μέλος του IRA και της Βουλής των Κοινοτήτων, ο οποίος έκανε απεργία πείνας στις αρχές της δεκαετίας του 1980, επί Θάτσερ.
"Χωρίς προσωπικότητα και ηγέτη, το UMP (συντηρητικό κόμμα) αναζητεί την νεράιδα του στο παρελθόν και στην άλλη πλευρά της Μάγχης'', σχολίασε ο ίδιος ειρωνικά.