English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Το Boeing 787 Dreamliner σχεδόν έτοιμο για απογείωση


Σε εξέλιξη οι εργασίες αντικατάστασης των μπαταριών στην ιαπωνική ΑΝΑ (Φωτογραφία: Reuters)
Σε εξέλιξη οι εργασίες αντικατάστασης των μπαταριών στην ιαπωνική ΑΝΑ (Φωτογραφία: Reuters)
H Boeing άρχισε να αντικαθιστά τις προβληματικές μπαταρίες του 787 Dreamliner, το οποίο φαίνεται ότι θα ξαναρχίσει πτήσεις γύρω σε περίπου δύο εβδομάδες. Η καθήλωση του καινούργιου μοντέλου της εταιρείας λόγω περιστατικών ανάφλεξης της μπαταρίας εκτιμάται ότι κόστισε στην εταιρεία 600 εκατ. δολάρια.
Το σχέδιο αλλαγής του σχεδιασμού της μπαταρίας εγκρίθηκε προ ημερών από την FAA, την αμερικανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας. Η αντικατάσταση των μπαταριών ξεκίνησε όμως από τις ιαπωνικές αεροπορικές εταιρείες ANA και JAL, στις οποίες ανήκουν τα περισσότερα από τα 50 Dreamliner που έχουν παραδοθεί ως σήμερα.
«Δεν έχουμε όμως αποφασίσει πότε θα ξαναρχίσουν οι πτήσεις του 787» διευκρίνισε εκπρόσωπος της JAL (Japan Airlines).
Το 787 Dreamliner, το οποίο σύμφωνα με τη Boeing είναι το πρώτο επιβατικό αεροσκάφος που αποτελείται κυρίως από πλαστικό ενισχυμένο με ανθρακόνημα, είναι το πρώτο αεροπλάνο που χρησιμοποιεί μπαταρίες ιόντων λιθίου, οι οποίες είναι ελαφρύτερες, αποθηκεύουν περισσότερη ενέργεια και φορτίζονται ταχύτερα.
Ο Ράντι Τίνσεθ, αντιπρόεδρος της Boeing Commercial Airplanes, δήλωσε στην εφημερίδα Evening Standard ότι το αεροπλάνο είναι ασφαλές.
«Η μπαταρία περιβάλλεται τώρα από ανοξείδωτο ατσάλι, οπότε στην περίπτωση υπερθέρμανσης δεν υπάρχει οξυγόνο που μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση φλόγας» εξήγησε.
«Ακόμα κι αν υπάρχει καπνός από φωτιά δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει στην καμπίνα ή το κόκπιτ» διαβεβαίωσε.
Όλα τα 787 Dreamliner παραμένουν καθηλωμένα λόγω δύο περιστατικών ανάφλεξης της μπαταρίας σε αεροδρόμια των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.