English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Ασυνήθιστα νωρίς η πρώτη φετινή φωλιά καρέτα στη Ζάκυνθο


Κοσμοπολίτισσες χελώνες επιστρέφουν κάθε χρόνο στις παραλίες των προγόνων τους  
Κοσμοπολίτισσες χελώνες επιστρέφουν κάθε χρόνο στις παραλίες των προγόνων τους  
Η πρώτη φωλιά της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta για το 2013 είναι γεγονός. Η Ζάκυνθος αποτελεί τον μεγαλύτερο βιότοπο αναπαραγωγής στη Μεσόγειο και συνήθως εκεί ξεκινά κάθε χρόνο η φωλεοποίηση. Έτσι συνέβη και φέτος, αλλά νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.
Οι φύλακες του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου διαπίστωσαν την ύπαρξη της πρώτης φωλιάς στην παραλία Γέρακας το πρωί της 11ης Μαΐου. Την επόμενη μέρα καταγράφηκε και η άφιξη δύο χελωνών στην παραλία της νησίδας Μαραθονήσι.
Από εξέταση των στοιχείων που συλλέγει συστηματικά η οργάνωση «Αρχέλων» από το 1984, διαπιστώνεται ότι τόσο νωρίς δεν έχει ξαναδημιουργηθεί φωλιά θαλάσσιας χελώνας στη χώρα μας. Αυτό, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, ίσως να οφείλεται στην άνοδο της θερμοκρασίας της θάλασσας, φαινόμενο που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Οι Caretta caretta έρχονται κάθε χρόνο στη Ζάκυνθο από διάφορα μέρη της Μεσογείου, όπως από τη Βόρεια Αδριατική και τον Κόλπο Γκαμπές στην Τυνησία. Αυτό αρχικά τεκμηριώθηκε από αναφορές χελωνών που είχαν μαρκαριστεί από την οργάνωση και μετέπειτα επιβεβαιώθηκε με την τοποθέτηση δορυφορικών πομπών σε θαλάσσιες χελώνες. Οι χελώνες συγκεντρώνονται από τον Μάρτιο - Απρίλιο στον Κόλπο του Λαγανά όπου ζευγαρώνουν και οι θηλυκές ετοιμάζονται για την ωοτοκία.
Άλλες περιοχές ωοτοκίας στην Ελλάδα είναι ο Κυπαρισσιακός κόλπος, ο οποίος αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη περιοχή ωοτοκίας στη Μεσόγειο, ο Λακωνικός κόλπος, η Κορώνη και τρεις περιοχές στην Κρήτη (Ρέθυμνο, Χανιά, Κόλπος Μεσσαράς).
Συνολικά, 450 ερευνητές από πολλές χώρες, οι οποίοι συνεργάζονται με την οργάνωση «Αρχέλων» θα παρακολουθούν καθημερινά, έως τα τέλη Οκτωβρίου, περίπου 75 χιλιόμετρα παραλίας, όπου αναμένεται να καταγραφούν και να προστατευτούν περίπου 2500 φωλιές.