Το 1990, ο Δημήτρης Τσουκαλάς επέστρεψε στις ρίζες του και αξιοποιώντας εθνικούς πόρους και κοινοτικά κονδύλια δημιούργησε ένα αιολικό πάρκο, ξενώνες για τη στέγαση των εκπαιδευτικών, δύο πρότυπα ολοήμερα σχολεία, γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ.
Η πυκνή ομίχλη προσέδιδε μια νότα μυστηρίου στην αναζήτηση της Ανάβρας. Εχουν ακουστεί πολλά για το ορεινό «χωριό θαύμα» της Μαγνησίας, με τη μηδενική ανεργία και την αλματώδη ανάπτυξη, που βασίστηκε στις «πράσινες» υποδομές και τη βιολογική κτηνοτροφία. Κτισμένο σε υψόμετρο περίπου 1.000 μέτρων, στις δυτικές πλαγιές της Οθρυος, το κτηνοτροφικό βλαχοχώρι ενώ λεγόταν άλλοτε Γούρα και από το 1928 μετονομάστηκε σε Ανάβρα από τις ομώνυμες πηγές του ποταμού Ενιπέα.
Το 1990, όταν ο Δημήτρης Τσουκαλάς αποφάσιζε να αφήσει μια καριέρα υψηλόβαθμου στελέχους (επιθεωρητή) της ΔΕΗ στην Αθήνα και να επιστρέψει στις ρίζες του, βρήκε ένα χωριό φάντασμα. «Το έλεγαν βρωμοχώρι και τους κατοίκους του βρωμοχωρίτες», διηγείται 20 χρόνια μετά ο άνθρωπος που έμελλε να συνδέσει το όνομά του με την αναγέννηση του τόπου του. «Τριάντα χιλιάδες ζώα ζούσαν μαζί με 280 ανθρώπους μέσα στο χωριό. Δεν υπήρχε ούτε δρόμος ούτε σύστημα αποκομιδής σκουπιδιών».
Μαζί με ομάδα συνεργατών ο κ. Τσουκαλάς συγκρότησε έναν ανεξάρτητο συνδυασμό και κέρδισε τις εκλογές. Επειτα από 23 (!) διαδοχικές λαϊκές συνελεύσεις, κατάφερε να πείσει τους περισσότερους από τους 150 κτηνοτρόφους να πάρουν από τέσσερα στρέμματα γης έξω από το χωριό έναντι συμβολικού τιμήματος, για να δημιουργήσουν εκεί σύγχρονες σταβλικές εγκαταστάσεις. Σταδιακά ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση των ζώων σε τρία πρότυπα κτηνοτροφικά πάρκα και ένα δίκτυο ασφαλτοστρωμένων δρόμων μέσα και έξω από το χωριό.
Το έργο που έγινε από τότε μέχρι σήμερα, αξιοζήλευτο. Αξιοποιώντας εθνικούς πόρους και κοινοτικά κονδύλια και με άμισθη τεχνική σύμβουλο τη σύζυγό του, αρχιτέκτονα μηχανικό Μάχη Καραλή, καθηγήτρια στο Μετσόβιο, η οποία έκανε δωρεάν όλες τις μελέτες, ο πρόεδρος δημιούργησε:
- Το πρώτο στη Θεσσαλία αιολικό πάρκο, που αποδίδει στην κοινότητα ετήσια έσοδα ενοικίου από 60.000 έως και 100.000 ευρώ. Δύο πρότυπα ολοήμερα σχολεία, σπίτια για τη δωρεάν στέγαση των εκπαιδευτικών, σύγχρονα γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ και κλειστό γυμναστήριο. Σπίτι για τη δωρεάν στέγαση αγροτικού ιατρού, που πλέον είναι μόνιμος στο χωριό.
- Τέλος, σε μια περιφραγμένη έκταση 240 στρεμμάτων από τις πηγές της Ανάβρας και κατά μήκος του ποταμού Ενιπέα διαμορφώθηκε Περιβαλλοντικό Πάρκο, που αναδεικνύει το τοπίο παρέχοντας δυνατότητες ψυχαγωγίας και άθλησης.
Τι λένε οι πολίτες της
Υπάρχει και η άλλη όψη. Λίγους μήνες πριν, ένα ζευγάρι από την Αθήνα, η Σοφία και ο Ελληνοϊταλός σύζυγός της, Φάμπιαν, με τα δυο τους παιδιά, πήραν την τολμηρή απόφαση να εγκατασταθούν στην Ανάβρα. Είχαν δει στην ιστοσελίδα της κοινότητας τα επαγγέλματα και που έλειπαν από το χωριό ?φούρνος, βενζινάδικο, κομμωτήριο κ.ά. Δούλευαν σε αρτοποιείο οπότε, αποφάσισαν να το τολμήσουν, ανοίγοντας τον δικό τους φούρνο στο χωριό. Το αποτέλεσμα μέχρι τώρα δεν δικαιώνει την επιλογή τους. «Βάζουμε λεφτά αντί να βγάζουμε. Στο Ιντερνετ έγραφε πως το χωριό έχει 700 κατοίκους, αλλά τον χειμώνα δεν ξεπερνούν τους 200», λέει προβληματισμένη η Σοφία Βεργάκη.¦
ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ
http://www.ethnos.gr