«Χρησιμοποιώ πολύ τις τσουκνίδες» γράφει. «Έχω φτιάξει ζυμαρικά από τσουκνίδες, κροκέτες από τσουκνίδες, και, κυρίως, μια πολύ ωραία τσουκνιδόσουπα. Φτιάχνουν όμως και καλή μπίρα. Η αναζήτηση τσουκνιδών μπορεί να είναι μια οδυνηρή εμπειρία, εκτός κι αν είσαι καλά εξοπλισμένος και προστατευμένος με χοντρά ρούχα, λαστιχένια γάντια και καλά αθλητικά παπούτσια. Όσο καλά κι αν προστατευτείς όμως, οι διαολεμένες πάντα θα σε ακουμπήσουν κάπου. Την προηγούμενη εβδομάδα, παρ’ όλες τις προφυλάξεις, μία κατάφερε να μπει μέσα απ’ το παντελόνι και να αγγίξει το πόδι μου. Σκέφτομαι να αγοράσω ρούχα μελισσοκόμου για την επόμενη φορά.
Αυτή η μπίρα είναι εύκολη στην παρασκευή της και πίνοντας ένα ποτήρι έχεις τις ίδιες επιπτώσεις με ενός ποτηριού σαμπάνιας.
Συστατικά
- 1 κιλό κορυφές τσουκνίδας (περίπου μια πλαστική τσάντα ασφυκτικά γεμάτη)
- 5 λίτρα νερό
- 450 γραμμάρια ζάχαρη
- Χυμός δύο λεμονιών
- 50 γραμμάρια όξινου τρυγικού καλίου (υπάρχει σε οινολόγους και οινοποιεία)
- Βρύα carrageen (δεν είναι απαραίτητα, βοηθάει τη μπίρα να είναι διαυγής)
- Ένα φακελάκι μαγιά μπίρας
Ρίχνουμε και ανακατεύουμε τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί. Αφήνουμε να κρυώσει (θερμοκρασία δωματίου). Προσθέτουμε το λεμόνι και τη μαγιά (διαβάζουμε τις οδηγίες στο φακελάκι, ίσως να χρειάζεται να την «ενεργοποιήσουμε»). Καλύπτουμε με πανί και αφήνουμε για τρεις μέρες.
Χωρίς να αναταράξουμε τον κουβά, γεμίζουμε προσεκτικά γυάλινα μπουκάλια με το υγρό, χωρίς το ίζημα που έχει σχηματιστεί στον πάτο του. Η μπίρα θα συνεχίσει να «ζυμώνεται», φτιάχνοντας βαθμιαία ένα στρώμα ατμού και είναι έτοιμη να την πιεις σε μια εβδομάδα. Όσο παλιώνει γίνεται καλύτερη.