English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Δυναστεία Ωνάση: Κατάρα ή συμπτώσεις;


AristotelisOnassis_920101987.jpg
Ο Αριστοτέλης Ωνάσης, του Σωκράτη και της Πηνελόπης, γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1906. Θεωρείται ο μεγαλύτερος Έλληνας μεγιστάνας και δεν μπόρεσε να ξεφύγει από την κατάρα του χρήματος.
"Αυτός που δέχεται την κατάρα, βασανίζεται σε αυτήν την ζωή, θα βασανίζεται και στην άλλη, γιατί ως εγκληματίας θα τιμωρηθή εκεί από τον Θεό, αν δεν μετανοήση και δεν εξομολογηθή".(Γέροντας Παΐσιος)
Που σταματάει ο μύθος και πού αρχίζει η πραγματικότητα;
Ήταν πραγματικά η δυναστεία Ωνάση καταραμένη ή μία σειρά από συμπτώσεις συνθέτουν το μύθο γύρω από την οικογένεια, που έχει απασχολήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη;
Το 1922 ήρθε ως πρόσφυγας στην Ελλάδα και έπειτα από λίγο μετανάστευσε στην Αργεντινή.
Το 1932 αγόρασε το πρώτο του πλοίο, το οποίο ονόμασε Καλλιρόη προς τιμήν της αδελφής του.
Το 1946 στα 40 του χρόνια, ο Ωνάσης παντρεύτηκε την κόρη του εφοπλιστή Σταύρου Λιβανού Τίνα, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τη Χριστίνα και τον Αλέξανδρο. Σύντομα χώρισαν και εκείνη παντρεύτηκε τον άνδρα της νεκρής τότε αδερφής της και μεγάλο αντίπαλο του Ωνάση, Σταύρο Νιάρχο.

Το 1956, ο Αριστοτέλης Ωνάσης αγόρασε από το ελληνικό Δημόσιο το προνόμιο εκμετάλλευσης των Ελληνικών Αεροπορικών Συγκοινωνιών και ίδρυσε την Ολυμπιακή Αεροπορία.

Το 1957 γνωρίζει τη Μαρία Κάλλας, με την οποία, ζει ένα θυελλώδη έρωτα, σχεδόν καρμικό.Δεν μπορούσαν να διανοηθούν ότι κάποια μέρα δεν θα είναι μαζί. Μάλιστα λέγεται, πως το 1960 απέκτησε ένα γιο, που πέθανε λίγες ώρες μετά τη γέννησή του Ο εκρηκτικός χαρακτήρας της Κάλλας και η ζήλια της δεν μπόρεσαν να κρατήσουν κοντά της τον Ωνάση. Παρόλα αυτά στην πραγματικότητα δεν χώρισαν ποτέ. Την πρώτη εβδομάδα του γάμου του με την Τζάκυ και ενώ βρίσκονταν στο Παρίσι πήγε να συναντήσει την Κάλλας, αφού τα διαμερίσματα τους τα χώριζε ένας τοίχος.
Την θεωρούσε ένα κομμάτι του εαυτού του.

Το 1968 παντρεύεται τη Ζακλίν Μπουβιέτη χήρα του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών,  Κένεντι, λίγο μετά το χαμό του δικού της παιδιού.
Η Τζάκυ είχε ένα χαρακτήρα εντελώς διαφορετικό από την Κάλλας. Ήταν πιο θηλυκό, πιο ναζιάρα κι έτσι κατάφερε να τον κρατήσει μέχρι το τέλος της ζωής του.

Το 1973 σκοτώνεται ο 25χρονος μοναχογιός του, Αλέξανδρος όταν το αεροπλάνο το οποίο πιλόταρε, συντρίβεται. Τα αίτια της συντριβής αποδόθηκαν σε λάθος χειρισμό του πιλότου, αλλά υπήρχαν πολλές αμφιβολίες για τις συνθήκες του δυστυχήματος.
Για τον μεγιστάνα αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση. Δεν μπόρεσε ποτέ να ξεπεράσει το θάνατο του μοναχογιού του. Περνούσε ατελείωτες ώρες πάνω από τον τάφο του και του μιλούσε σα να ήταν ζωντανός. Δύο χρόνια αργότερα σε ηλικία 69 ετών, πεθαίνει και ο ίδιος αφού ταλαιπωρήθηκε από την μυασθένεια, από την οποία έπασχε.

Η πρώτη συζυγός του Τίνα είχε πεθάνει στα 49 της χρόνια από ανακοπή καρδιάς.

Το 1988 , σε ηλικία 38 ετών,η κόρη του Χριστίνα, , βρέθηκε νεκρή στο μπάνιο του σπιτιού της στο Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή. Το επίσημο πόρισμα της νεκροψίας ανέφερε ότι η αιτία του θανάτου ήταν έμφραγμα, όπως δηλώθηκε επίσημα, λόγω της πολύχρονης κατάχρησης ναρκωτικών ουσιών. Στην αρχή έγινε λόγος για αυτοκτονία, όμως άτομα του στενού οικογενειακού της περιβάλλοντος απέκλεισαν το γεγονός γιατί την επόχή εκείνη η Χριστίνα ήταν σε πολύ καλή ψυχολογική κατάσταση.

Η μοναδική κληρονόμος της αμύθητης περιουσίας είναι η Αθηνά Ωνάση.
Θέλοντας να ξεφύγει από την "κατάρα" της οικογένειας Ωνάση αποφάσισε να  απομακρυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο από οτιδήποτε της θυμίζει την οικογένειά Ωνάση. Έζησε με τον πατέρα της Τιερί Ρουσέλ μέχρι που γνώρισε τον συναθλητή της, ιππέα Αλβάρο Αλφόνσο ντε Μιράντα Νέτο.τον οποίο και παντρεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2005 σε ηλικία 20 ετών.

Η πρώην σύντροφος του Αλβάρο, Σιμπέλ Ντόρσα, λίγο πριν αυτοκτονήσει έργαψε μια επιστολή την οποία έστειλε στο περιοδικό Caras:
«Μία μέρα, όταν ο Θεός θα σας συγχωρέσει εσένα και την Αθηνά, γι’ αυτό που έκανες σε εμένα και το παιδί μας, τότε θα νιώσεις καλύτερα. Λυπάμαι Αθηνά, δεν πρόκειται ποτέ να γνωρίσεις την αληθινή αγάπη», είναι το μήνυμά της προς το ζευγάρι.
Πριν λίγες μέρες η Αθηνά είχε ένα σοβαρό ατύχημα. Πέφτοντας από το άλογό της χτύπησε την σπονδυλική της στήλη. Ακούστηκαν φήμες ότι υπήρχε κίνδυνος να μην ξαναπερπατήσει.
Στο δελτίο τύπου που εξέδωσε ο σύζυγος της βαθύπλουτης κληρονόμου έλεγε: «Η Αθηνά έχει υποστεί κατάγματα. Ευχαριστούμε τον θεό που η σπονδυλική της στήλη έμεινε άθικτη, απλώς χρειάζεται ξεκούραση για να δέσει το κόκαλό της».
Παρακολουθείστε την εκπομπή «ΣΑΝ ΠΑΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ» της Πόπης Τσαπανίδου, από τα αρχεία της ΕΡΤ
Επιμέλεια: Ζαμπετάκη Ε.

http://www.pontos-news.gr