English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Παπανικολάου: Ο Έλληνας που έσωσε εκατομμύρια ζωές



Κόσμος Παπανικολάου: Ο Έλληνας που έσωσε εκατομμύρια ζωές

Η Πρεσβεία της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και η Ελληνική Επιτροπή της ΟΥΝΕΣΚΟ, του Εκπαιδευτικού, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, διοργάνωσαν από κοινού και παρουσιάζουν στην Ουάσιγκτον έκθεση για την προβολή του έργου του διάσημου Έλληνα γιατρού, βιολόγου και ερευνητήΓιώργου Παπανικολάου, πού έχει σώσει την ζωή εκατομμυρίων γυναικών σε όλο τον κόσμο με την περίφημη μεθόδου που εφεύρε και η οποία, προς τιμήν του, ονομάστηκε Τεστ Παπανικολάου», ή κατά συγκοπή «Παπ-Τεστ», για την αποτροπή του καρκίνου της μήτρας.

Η έκθεση με τίτλο «Γιώργος Παπανικολάου: Πρωτοπόρος Ιατρικής Έρευνας», βρίσκεται υπό την αιγίδα της Υπουργού Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών,Kathleen Sibelius και εγκαινιάστηκε στην αίθουσα δεξιώσεων της Πρεσβεία της Ελλάδος.  Παρουσιάζεται στα πλαίσια εκδηλώσεων για την συμπλήρωση 50 χρόνων από τον θάνατο του σπουδαίου επιστήμονα και με την υποστήριξη της ΟΥΝΕΣΚΟ που έχει ανακηρύξει το 2012 ως Έτος Παπανικολάου. 


H Υφυπουργός Υγείας Nancy C. Lee με τον Γ. Μπίστη​​​​Στα εγκαίνια της έκθεσης μίλησαν η Υφυπουργός Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών Nancy CLee, που είναι αρμόδια για θέματα υγείας γυναικών, και άλλες καταξιωμένες προσωπικότητες του επιστημονικού κόσμου, όπως ο Mark Sherman, Κλινικός Διευθυντής Επιδημιολογίας και Γενετικής του Αμερικανικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου και ο Καθηγητής Γιώργος Παυλάκης, Διευθυντής Έρευνας στο ίδιο Ινστιτούτο, που έχει κάνει σημαντικές μελέτες τα αποτελέσματα των οποίων χρησιμοποιούνται σήμερα για την παραγωγή ορμονών και την ανάπτυξη εμβολίων και φαρμάκων. 




Ο Γιώργος Παπανικολάου περιστοιχισμένος από τους συνεργάτες του.​​​Στις σύντομες παρουσιάσεις τους οι τρείς διεθνούς κύρους επιστήμονες,τους οποίους παρουσίασε στο κοινό η Σύμβουλος για Πολιτιστικά Θέματα της Πρεσβείας, Ζωή Κοσμίδου, έκαναν σύντομες αναδρομές στην ζωή και το έργο του Γιώργου Παπανικολάου που γεννήθηκε στην Κύμη της Ευβοίας το 1883 κι έζησε μέχρι το 1962 για να περάσει στην ιστορία σαν ο θεμελιωτής του επιστημονικού κλάδου της «αποφολιδωτικής κυτταρολογίας».

​Μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής η Υφυπουργός Υγείας Νάνσι Λή είπε μεταξύ άλλων: «Η Υπουργός κυρία Σιμπέλιους μου ζήτησε να την εκπροσωπήσω και να απευθύνω χαιρετισμό εκ μέρους της γιατί εκτιμά βαθειά την σπουδαιότητα που έχει το έργο του Γιώργου Παπανικολάου για την γυναικεία υγεία. Είναι επίσης ευγνώμων στην Πρεσβεία της Ελλάδος και στην Ελληνοαμερικανική κοινότητα για την υποστήριξη που παρέχουν όχι μόνο στην συνέχιση του έργου του Γιώργου Παπανικολάου αλλά και εν γένει στον στόχο της αποτροπής των γυναικείων καρκίνων». 




Γιώργος Παυλάκης και Ζωή Κοσμίδου​​Ο Παπανικολάου σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το 1907 μετέβη στην Γερμανία όπου γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και άρχισε τις βιολογικές έρευνες σχετικά με τον καθορισμό του φύλου στα οστρακόδερμα. Ύστερα από τρία χρόνια ανακηρύχθηκε διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Μονάχου και λίγο αργότερα, το 1913 μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου και έκανε τις σπουδαιότερες ανακαλύψεις του. Εργάστηκε στο Τμήμα Παθολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και στο Τμήμα Ανατομίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κορνέλ, στο οποίο πέρασε σχεδόν μισό αιώνα, ξεκινώντας ως βοηθός καθηγητής και καταλήγοντας σε τακτικό καθηγητή της ανατομίας και της ιστολογίας στην Ιατρική Σχολή του φημισμένου αυτού ιδρύματος ανώτατης εκπαίδευσης.




Mark Sherman​​Επιδόθηκε σε επίπονες και συστηματικές μελέτες των γεννητικών λειτουργιών της γυναίκας και το 1928 χρησιμοποίησε για πρώτη φορά την «κυτταρολογική μέθοδο» του για την διάγνωση του καρκίνου της μήτρας, για την οποία όμως οι σύγχρονοι του επιστήμονες είχαν πολλές επιφυλάξεις. Σήμερα το Παπ-Τεστ είναι ευρύτατα διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο και χρησιμοποιείται ανεπιφύλακτα για την διάγνωση του καρκίνου της μήτρας, «επί της προκαρκινικής δυσπλασίας και άλλων κυτταρολογικών ασθενειών του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος».




Γιώργος Παπαγιάννης​​Ο Γιώργος Παπαγιάννης, από το Γραφείο της ΟΥΝΕΣΚΟ στην Νέα Υόρκη, δήλωσε στην Φωνή της Αμερικής: «Ο Παπανικολάου δεν ήταν απλώς ένας επιστήμονας που ήρθε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να διευρύνει τους επαγγελματικούς του ορίζοντες αλλά ήταν ένας ερευνητής αποφασισμένος να αξιοποιήσει πλήρως τις πολλές ευκαιρίες που προσφέρει η μεγάλη τούτη χώρα, και αυτό είναι χαρακτηριστικό της ιστορίας των Ελλήνων μεταναστών. Μιλάμε για μια προσωπικότητα μεγάλης ακτινοβολίας με τεράστια συμβολή όχι μόνον στην κοινωνία της Ελλάδας και της Αμερικής αλλά και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Η ζωή του ήταν ένα πραγματικό δώρο για κάθε αιώνα που έρχεται».




Χρίστος Παναγόπουλος και Γ. Μπίστης​​Ιδιαίτερα περήφανος για την εκδήλωση ήταν ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον Χρίστος Παναγόπουλος. Μας είπε:  «Χαίρομαι ειλικρινά σαν Έλληνας αλλά και σαν άνθρωπος γιατί αποτίνουμε φόρο τιμής απόψε σε μια προσωπικότητα παγκοσμίου βεληνεκούς που συνενώνει τις ευχαριστίες όλων των ανθρώπων, κυρίως των γυναικών.  Όπως ακούσατε από εκπροσώπους εξειδικευμένων ερευνητικών ιδρυμάτων, Αμερικανικών, ο φόρος τιμής που αποδίδεται είναι πέρα από εθνότητα. Εμείς αισθανόμαστε διπλά υπερήφανοι γιατί ο Παπανικολάου ξεκίνησε από την Ελλάδα. Πέτυχε κάτι για το οποίο τον ευγνωμονούμε συνεχώς, η έρευνα μετεξελίσσεται πάνω στην αρχική δική του ιδέα και είναι πραγματικά μια εξαιρετική τιμή για την Ελλάδα». 

  



O Γιώργος Παπανικολάου με τη σύζυγό του​​Σε δεξίωση που ακολούθησε τα εγκαίνια μιλήσαμε με τον Διευθυντή Έρευνας του Αμερικανικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου, Γιώργο Παυλάκη, που μας επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι τα πάντα δεν ήτανε ρόδινα στην ζωή του Παπανικολάου, όπως δεν είναι ρόδινα και για πολλούς άλλους μετανάστες στα πρώτα τους βήματα. Κατά την έκφρασή του: «Ένα μεγάλο μάθημα του Παπανικολάου είναι ότι δεν ήταν εύκολα τα πράγματα στην ζωή του.  Ξεσηκώθηκε μετανάστης, ήρθε στην Νέα Υόρκη. Τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα. Η γυναίκα του έπρεπε να κάνει χίλιες δυό δουλειές για να τα βγάλουν πέρα. Ο ίδιος δούλευε σκληρά και κουραζόταν. Αλλά τελικά το όραμα, η αποφασιστικότητα και ο δυναμισμός που είχε μέσα του υπερνικήσανε.

Με τα τρία αυτά στοιχεία, όραμα, δυναμισμό και αποφασιστικότητα ο κύριος Παυλάκης πιστεύει ότι και οι σύγχρονοι νέοι Έλληνες, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν,  θα μπορέσουν να πετύχουν πολλά ακόμα και να διαπρέψουν στην ζωή τους.

Το τελευταίο κεφάλαιο της ζωής του Γιώργου Παπανικολάου γράφτηκε στο Μαϊάμι της Φλόριντα όπου μετακόμισε το 1961 για να αφοσιωθεί με όλες του τις δυνάμεις στην επιτυχία ενός νέου Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο, που ίδρυσε τότε εκεί. Αλλά όμως πριν τα εγκαίνια του Ινστιτούτου αυτού, στο οποίο δόθηκε το όνομά του, ο Γιώργος Παπανικολάου πέθανε, το 1962. 

Η έκθεση στην Ελληνική Πρεσβεία της Ουάσιγκτον περιλαμβάνει φωτογραφίες, επιστολές και άλλα ντοκουμέντα από την ζωή και το έργο του Γιώργου Παπανικολάου και θα παραμείνει ανοιχτή στο κοινό μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013. Με κεντρικό άξονα την έκθεση αυτή θα διοργανωθούν επίσης παράλληλα και άλλες εκδηλώσεις, όπως διαλέξεις και παρουσιάσεις γύρω από τις προόδους των νεώτερων ερευνών και τις πιο τελειοποιημένες μεθόδους πρόληψης και διάγνωσης των γυναικείων καρκίνων. Σε μια από τις παράλληλες αυτές εκδηλώσεις θα προβληθεί και το ντοκιμαντέρ του Λευτέρη Ξανθόπουλου με τίτλο «Γιώργος Παπανικολάου: Παπ Τεστ».



voanews.gr