English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Ανησυχία στην Ελλάδα


Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS:  Ανησυχία στην Ελλάδα


Χρειάζεται άμεση συντονισμένη δράση για να μειωθεί και τελικά να σταματήσει το τρέχον ξέσπασμα της νόσου, δήλωσε προς το Ρόιτερς καθώς το ECDC έδωσε στη δημοσιότητα μια έκθεση για το πρόβλημα της Ελλάδας με τον ιό HIV.

Από το 2009, η ύφεση στην Ελλάδα έχει μειώσει την οικονομική παραγωγή κατά ένα πέμπτο και έχει ανεβάσει την ανεργία σε επίπεδο ρεκόρ.
Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης δέχεται μεγάλη πίεση, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη την περίθαλψη των φτωχών, των ανέργων ή των αστέγων.

Ενώ η Ελλάδα έχει μόνο 7,4 μολύνσεις από τον HIV ανά 100.000 κατοίκους, σε σύγκριση με 10 ανά 100.000 κατοικους στη Βρετανία ή 27,3 στην Εσθονία, τα ποσοστά έχουν αυξηθεί μετά το 2011 στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι χρήστες ναρκωτικών.

Από το 2007 ως το 2010, υπήρχαν μόνο 10 ως 15 κρούσματα μόλυνσης από τον HIV το χρόνο μεταξύ των χρηστών ενέσιμων ναρκωτικών. Όμως στη διάρκεια του 2011, υπήρξαν 256 τέτοια κρούσματα --ή 27% του συνόλου. Άλλα 314 αναφέρθηκαν από τον Ιανουάριο ως τον Αύγουστο του 2012, τα περισσότερα στην Αθήνα.

Ένας συνδυασμός φαρμάκων μπορεί να δώσει στους ασθενείς με τον HIV σχεδόν φυσιολογικό προσδόκιμο ζωής, όμως τα φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται ισοβίως και κοστίζουν 10.000 ως 22.000 ευρώ το χρόνο. Ο Σπρένγκερ δήλωσε πως τα κόστη της Ελλάδας υπάρχει κίνδυνος να βγουν εκτός ελέγχου.

"Αν δεν επιτευχθεί μια αναβάθμιση (στην πρόληψη και τον έλεγχο), είναι πιθανό η μετάδοση του HIV μεταξύ ανθρώπων που χρησιμοποιούν ναρκωτικά με ένεση στην Αθήνα να συνεχιστεί και ακόμη και να επιταχυνθεί", δήλωσε.

"Το κόστος της πρόληψης ... είναι σημαντικά μικρότερο απ' αυτό της θεραπείας όσων μολύνονται", πρόσθεσε. Το ECDC ανακοίνωσε πως δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό η κρίση του χρέους της Ελλάδας έχει συμβάλλει στη διάδοση του HIV.

Η συχνότητα άλλων προβλημάτων υγείας, όπως η κατάθλιψη και οι αυτοκτονίες, έχουν αυξηθεί στην Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει επίσης την επανεμφάνιση ασθενειών που προκαλούνται από κουνούπια όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου και η ελονοσία.
Με αφορμή την σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, θα παραθέσουμε όλα αυτά τα νούμερα που έχουν σημασία, που λένε τόσα πολλά για τον ιό. Νούμερα εντυπωσιακά, τρομακτικά. Νούμερα που δεν αφήνουν περιθώριο συζήτησης για το αν το AIDS είναι ή δεν είναι η πιο επικίνδυνη ασθένεια στον κόσμο σήμερα. Ας ευαισθητοποιηθούμε όλοι.
- Ξεκίνησε από την Αφρική την δεκαετία του '60 και κατά τη δεκαετία του ΄70 παρατηρήθηκαν τα πρώτα κρούσματα και στον υπόλοιπο κόσμο.
- Το πρώτο πλήρως εξακριβωμένο και υπό επιστημονικές μελέτες κρούσμα, εντοπίστηκε στις Η.Π.Α τον Δεκέμβριο του 1981.
- Οι πρώτοι οροθετικοί ήταν ομοφυλόφιλοι κάτι που οδήγησε στο λαθεμένο χαρακτηρισμό της ως "νόσος των ομοφυλοφίλων".
- Από το 1981 μέχρι σήμερα έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερα από 25 εκατομμύρια ανθρώπων σε όλον τον κόσμο!
Περίπου 35 εκατομμύρια άνθρωποι είναι σήμερα προσβεβλημένοι από τον ιό.
- Το 10% των ανθρώπων αυτών, δηλαδή περίπου 3,5 εκατομμύρια, είναι ανήλικα παιδιά.
- Περίπου 400.000 ανήλικα παιδιά προσβάλονται από HIV κάθε χρόνο.
Οι θάνατοι από AIDS κάθε χρόνο είναι περίπου 1,5 - 2 εκατομμύρια.
- Το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στην υποσαχάρια Αφρική, όπου περίπου το 5% του πληθυσμού ηλικίας 15-49 ετών είναι προσβεβλημένο από τον HIV.
- Μόνο στη Αφρική, 12 εκατομμύρια παιδιά είναι ορφανά λόγω του ιού.
- Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων. Σε μεγάλο βαθμό για αυτό ευθύνεται η εισροή πολλών μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική.
- Την διετία 2010 -2011 είχαμε  αύξηση των νέων μολύνσεων με HIV σε χρήστες ναρκωτικών κατά 1.450%!
Αύξηση 53% σημείωσαν γενικά τα νέα κρούσματα.
- Αύξηση 35% σημείωσαν τα νέα κρούσματα ανάμεσα στους ετεροφυλόφιλους και 51% ανάμεσα στους ομοφυλόφιλους.
Τη χρονιά που πέρασε η Ελλάδα είχε αρνητικό ρεκόρ να είναι η πρώτη χώρα σε ολόκληρη την Ευρώπη στην αύξηση των κρουσμάτων!


newsbomb