English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΝΗΣΙ ΑΠΟ…ΤΣΟΥΝΑΜΙ


Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΝΗΣΙ ΑΠΟ…ΤΣΟΥΝΑΜΙ

Αν δεν είχε χτυπήσει την ήπειρο αυτό το κύµα, ίσως οι Αγγλοινα αισθάνονταν περισσότερο Ευρωπαίοι. Ηρθε από τη Νορβηγία, είχε ύψος τουλάχιστον 10 µέτρα και κατέκλυσε, µε ταχύτητα 40 χιλιοµέτρων την ώρα, το λεπτό κοµµάτι γης που ένωνε το έδαφος που σήµερα είναι η Βρετανία µε την υπόλοιπη ήπειρο. Συνέβη µια µέρα του 6100 π.Χ. Ηταν το πιο ισχυρό τσουνάµι στην Ιστορία και µεταµόρφωσε µεµιάς µια χερσόνησο σε νησί, σηµαδεύοντας για πάντα το χαρακτήρα των κατοίκων της…



Το γεγονός αυτό, το οποίο ανακάλυψε µια οµάδα Bρετανών γεωλόγων, δεν ανάγεται σε µια µακρινή εποχή της προϊστορίας, αλλά σε µια σχετικά πρόσφατη περίοδο.Ο κατακλυσµός δηµιούργησε το κανάλι της Μάγχης πριν από µόλις 8.000 χρόνια όχι πριν από 100.000 ή 200.000 χρόνια. Με λίγα λόγια, αυτό που σήµερα αποκαλείται Ηνωµένο Βασίλειο, έγινε νησί σε µια χρονική στιγµή κατά την οποία υπήρχε ήδη εκεί ένας πρωτόγονος πολιτισµός: 5.000 άνθρωποι που ασχολούνταν µε το κυνήγι και το ψάρεµα και οι οποίοι πολλαπλασιάσθηκαν µέχρι που έκαναν τη χώρα τους, µέσω εισβολών και κατακτήσεων, µια µεγάλη αυτοκρατορία. Αυτοί οι πρωτόγονοι άνθρωποι είχαν φθάσει στα βρετανικά νησιά και είχαν εγκατασταθεί εκεί ακολουθώντας µαµούθ και ταράνδους. Τοκύµα του τσουνάµι τους απέκοψε από την υπόλοιπη Ευρώπη.
«Αυτή ήταν η στιγµή που γεννήθηκε ο αποµονωτισµός µας», λέει ο Νιλ Ολιβερ, ο αρχαιολόγος που παρουσίασε την ανακάλυψη των επιστηµόνων σε µια εκποµπή του BBC. «Το γεγονός ότι βρέθηκαν περιτριγυρισµένοι από νερό,έκανε τους Βρετανούς αυτούς διαφορετικούς απ’ ό,τι ήταν πριν».


 Fimotro