English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Μελομακάρονα Πολίτικα

Μελομακάρονα

Η συνταγή έρχεται από την Πόλη και είναι γευστικότατη! Οι ποσότητες των υλικών είναι για μία δόση, οπότε κάντε τους υπολογισμούς σας.
Για τη ζύμη
9 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια του γλυκού μπεϊκιν παουντερ
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
2 φλιτζάνια του τσαγιού ελαιόλαδο και ένα φλυτζάνι καλαμποκέλαιο
1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
1 φλιτζάνι του τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
1 κουταλιά της σούπας γαρύφαλλο και κανέλλα τριμμένα
Για το σιρόπι
  • 2 φλιτζάνια του τσαγιού νερό
  • 2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνια του τσαγιού μέλι

Για το στόλισμα
  • 200γρ. τριμμένο καρύδι
Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη, για περίπου 45 λεπτά (θα δούμε ότι το μίγμα σχεδόν θα ασπρίσει). Διαλύουμε την σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τον ρίχνουμε, μαζί με το κονιάκ και τα κανελλογαρύφαλα, στο μίξερ για να αναμιχθούν καλά. Αναμιγνύουμε στο αλεύρι το μπεϊκιν πάουντερ και το αλάτι. Βάζουμε το μίγμα από το μίξερ σε μια βαθιά λεκάνη και προσθέτουμε λίγο-λίγο το μίγμα με το αλεύρι ζυμώνοντας παράλληλα.
Πλάθουμε μακρόστενα μικρά (γιατί φουσκώνουν πολύ) μελομακάρονα μέχρι να τελειώσει η ζύμη. Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε ταψί που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί ψησίματος με απόσταση 2cm για να μην κολλήσουν και εν συνεχεία με ένα πιρούνι τρυπάμε την επιφάνεια. Τα ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο (180-190 βαθμούς) μέχρι να ροδίσουν (θα χρειαστούμε τουλάχιστον δύο ταψιά).
Για να φτιάξουμε το σιρόπι ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και το μέλι σε σιγανή φωτιά μέχρι να βράσουν (μέχρι να αρχίσει να αφρίζει). Βουτάμε τα μελομακάρονα, αφού έχουν κρυώσει καλά, στο σιρόπι που σιγοβράζει και τα βγάζουμε με μία τρυπητή κουτάλα μετά από 1-2 λεπτά περίπου (ανάλογα με την προτίμησή μας, πολύ μελομένα ή λίγο). Τα τοποθετούμε σε πιατέλες και πάνω από κάθε στρώση ρίχνουμε τριμμένο καρύδι.

gr.news