Η Bιβλιοθήκη έλαβε μέχρι 500 εκατομμύρια «τιτιβίσματα» ημερησίως τον περασμένο Οκτώβριο,
ενώ λάμβανε 140 εκατομμύρια ημερησίως το Φεβρουάριο του 2011 (Φωτογραφία: Reuters)
Τετρακόσια εκατομμύρια tweets κατακλύζουν καθημερινά την ανεκτίμητη, 200ετών βιβλιοθήκη του αμερικανικού Κογκρέσου. Η πλουσιότερη σε αριθμό βιβλίων Bιβλιοθήκη στον κόσμο έρχεται αντιμέτωπη με έναν καταιγισμό τεκμηρίων, στοιχείο που θέτει προβλήματα αποθήκευσης και εκμετάλλευσης.
Σε 170 δισεκατομμύρια ανέρχονται, μέχρι σήμερα, τα μηνύματα που μεταδίδονται δημόσια στον κοινωνικό ιστότοπο της βιβλιοθήκης.
Δεν είναι, όμως, ακόμα προσβάσιμα, ενώ έχουν αρχειοθετηθεί ηλεκτρονικά, σύμφωνα με τη δημόσια αμερικανική βιβλιοθήκη της Ουάσινγκτον που μόλις δημοσιοποίησε μια λίστα αυτού του νέου είδους αρχείου.
Ανάμεσα στα μηνύματα που διασώθηκαν και αυτό του Μπαράκ Ομπάμα όταν ανακοίνωσε την πρώτη του εκλογή στην προεδρία των ΗΠΑ το 2008 λέγοντας: «Μόλις γράψαμε ιστορία. Ευχαριστώ.»
Τα μηνύματα του Twitter έχουν συνεχή ροή, αυξάνονται καθημερινά και όλο και ταχύτερα σε όλες τις γλώσσες.
Τα σύντομα αυτά μηνύματα είναι ιδιαίτερα ποικιλόμορφα, όπως πρωτότυπα, γνήσια και ψεύτικα RT.
Η βιβλιοθήκη έλαβε μέχρι 500 εκατομμύρια «τιτιβίσματα» ημερησίως τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ λάμβανε 140 εκατομμύρια ημερησίως το Φεβρουάριο του 2011, μετά την υπογραφή συμφωνίας με τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, που της έκανε «δωρεά» τα μηνύματά του μέσω της Gnip, μιας μικρής εταιρίας του Κολοράντο.
Η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ωστόσο δεν θα αρχειοθετήσει τα μηνύματα στο Twitter που έχουν σβηστεί ή προστατεύονται, προλαμβάνοντας επικρίσεις για το απόρρητο της ιδιωτικής ζωής.
Εξάλλου δεν επιτρέπει την πρόσβαση στα μηνύματα παρά 6 μήνες μετά τη δημοσίευσή τους
δίνοντας έτσι χρόνο για πιθανή διαγραφή τους.
δίνοντας έτσι χρόνο για πιθανή διαγραφή τους.
Η εκμετάλλευση των δεδομένων είναι αυτή που θέτει μεγαλύτερο πρόβλημα παρά η αποθήκευσή τους.
«Η τεχνολογία που επιτρέπει στους ερευνητές να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα αυτά είναι καθυστερημένη σε σχέση με την τεχνολογία της παραγωγής και της ανάρτησής τους», υπογραμμίζει η βιβλιοθήκη.
Εκεί «δεν μπορούμε να βάλουμε μόνο τρεις τεχνικούς», παραδέχεται ο επικεφαλής του Twitter Ντικ Κοστόλο, τον οποίο επικαλείται η Bιβλιοθήκη.