English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Curiosity: Νέες γεωλογικές ενδείξεις αρχαίου νερού στον Άρη


Το ρομποτικό όχημα - εργαστήριο «Curiosity» της NASA, εισήλθε σε μια νέα περιοχή του κρατήρα Γκέιλ του Άρη, όπου ανακάλυψε νέες ενδείξεις ότι κάποτε υπήρχε νερό και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες. Το ρόβερ εντόπισε στο έδαφος φλέβες πετρωμάτων γεμάτες ορυκτά και σφαιρίδια (πιθανώς από ένυδρο θειικό ασβέστιο ή γύψο), που στη Γη σχηματίζονται με την κυκλοφορία του νερού μέσα από τις ρωγμές των βράχων.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι κάποτε ο πυθμένας του κρατήρα ήταν καλυμμένος με νερό. Ο επικεφαλής επιστήμονας της αποστολής Τζον Γκρότζινγκερ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι το ρόβερ πέτυχε το «τζακπότ».

Οι γεωλόγοι δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ιζηματογενή πετρώματα που το «Curiosity» έχει διασχίσει από το σημείο που προσεδαφίστηκε πριν από πέντε περίπου μήνες, έως εδώ που έχει φθάσει τώρα. Όσο προχωρά σε πίσω στο γεωλογικό χρόνο, περνώντας από διαδοχικά όλο και παλαιότερα εκτεθειμένα γεωλογικά στρώματα, ανακύπτουν ολοένα περισσότερες ενδείξεις για την ύπαρξη νερού στο παρελθόν του «κόκκινου πλανήτη». Η πιθανή ανακάλυψη γύψου είναι μια σαφής τέτοια ένδειξη.

Η εικαζόμενη ύπαρξη μιας γαλήνιας λίμνης στο βάθος του κρατήρα εξάπτει περαιτέρω το επιστημονικό ενδιαφέρον, σύμφωνα με τo ΒΒC και το "Science", επειδή ένα τέτοιο φυσικό περιβάλλον θεωρείται ότι θα προσέφερε κάποτε τις κατάλληλες συνθήκες για την ύπαρξη αρχαίας αρειανής ζωής (πιθανότατα σε επίπεδο μικροοργανισμών), ίχνη της οποίας με την μορφή οργανικής ύλης ίσως υπάρχουν ακόμα. Κατά πόσο αυτό όντως συμβαίνει, πιθανώς θα απαντηθεί όταν σε λίγες εβδομάδες το ρόβερ ξεκινήσει να κάνει γεωτρήσεις με το ειδικό όργανό του.

Ως στόχος για τις γεωτρήσεις έχει τεθεί μια περιοχή του εδάφους που περιέχει μια ποικιλία πετρωμάτων, πολλά από τους οποία φαίνεται να βρίσκονταν κάποτε σε υδάτινο περιβάλλον. Η διαδικασία γεώτρησης θα είναι αργή, όπως είπαν οι επιστήμονες της NASA, ώσπου κάποια ορυκτολογικά δείγματα να μεταφερθούν για γεωχημική ανάλυση στα άλλα επιστημονικά όργανα που φέρει το ρόβερ.






 ΑΠΕ-ΜΠΕ