English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Οι γυναίκες και οι άντρες βλέπουν τα χρώματα διαφορετικά;


Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα δυο φύλα βλέπουν διαφορετικά. Η βασική διαφορά είναι ότι οι γυναίκες είναι καλύτερες στο να ξεχωρίζουν χρώματα, ενώ οι άντρες στο να εστιάζουν σε αντικείμενα που κινούνται γρήγορα.

Ο καθηγητής Israel Abramov, του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, και οι συνάδελφοί του εξέτασαν και ανέλυσαν την όραση μαθητών και καθηγητών δυο διαφορετικών κολεγίων. Από την έρευνά τους κατέληξαν ότι οι άντρες το βρίσκουν πιο δύσκολο να διαχωρίσουν μεταξύ χρωμάτων που είναι στη μέση του οπτικού φάσματος, όπως τα γαλαζοπράσινα, και επίσης αντιλαμβάνονται αυτά τα χρώματα λίγο διαφορετικά από τις γυναίκες.

Για παράδειγμα, αν ένας άντρας και μια γυναίκα κοιτούν ταυτόχρονα ένα βάζο χρώματος τιρκουάζ, ο άντρας θα το αντιληφθεί ως πιο μπλε από ότι η γυναίκα.

Οι ανθρωπολόγοι πιστεύουν ότι αυτές οι διαφορές έχουν να κάνουν με τους ρόλους κυνηγού και συλλέκτη που είχαν τα δυο φύλα για χιλιετίες. Το επιχείρημα είναι ότι αυτή η αντίληψη στη όραση βοηθούσε τούς άντρες-κυνηγούς να εντοπίζουν τα ζώα από μακριά, και τις γυναίκες-συλλέκτες να βλέπουν εύκολα τις διαφορές στους καρπούς που μάζευαν.

 telegraph.