English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Υπάρχει μια Γερμανική διάλεκτος που τη μιλάνε μόνο στο Τέξας;


Υπάρχει μια γερμανική διάλεκτος που μιλάει μόνο μια μικρή ομάδα ανθρώπων στην Αμερική και λέγεται “Τεξιανά Γερμανικά” (Texas German). 

Απόγονοι Γερμανών μεταναστών, οι οποίοι μετακόμισαν στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή Texas Hill Country στα μέσα του 19ου αιώνα, έφτιαξαν πολλές μικρές πόλεις στην περιοχή, και συνέχισαν να μιλάνε γερμανικά μεταξύ τους. 

Λόγω της αποκοπής από τα γερμανικά της Γερμανίας και της ανάμειξης αγγλικών λέξεων και Τεξιανικής προφοράς, τα γερμανικά που μίλαγαν εξελίχθηκαν σε μια τελείως καινούρια γλώσσα. Μάλιστα, τα Τεξιανά Γερμανικά είναι τόσο διαφορετικά που ακόμα και οι Γερμανοί δεν μπορούν να τα καταλάβουν. 

Η περιοχή αυτή ήταν τόσο απομονωμένη από την υπόλοιπη χώρα που οι κάτοικοι δεν είχαν αναγκαστεί να μάθουν αγγλικά πριν τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Σήμερα η διάλεκτος κοντεύει να εξαφανιστεί αφού έχουν απομείνει μόνο λίγοι ηλικιωμένοι που ακόμα τη μιλάνε, αλλά καθηγητές του Πανεπιστημίου του Τέξας την ηχογραφούν και καταγράφουν για μελλοντικές μελέτες. 




 en.wikipedia.