English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Προσγειώθηκε με επιτυχία στο Καζαχστάν το Σογιούζ



Η ρωσική διαστημική κάψουλα Σογιούζ προσγειώθηκε με πλήρη επιτυχία στις στέππες του Καζαχστάν, μεταφέροντας με ασφάλεια από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) πίσω στη Γη το τριμελές πλήρωμά της, αποτελούμενο από Ρώσους και Αμερικανούς αστροναύτες, μία ημέρα αφότου η προγραμματισμένη άφιξή τους είχε καθυστερήσει λόγω κακών καιρικών συνθηκών.
Ο Αμερικανός αστροναύτης Κέβιν Φορντ και οι Ρώσοι Κοσμοναύτες Όλεγκ Νοβίτσκι και Γιεβγκένι Ταρέλκιν, που επάνδρωναν τον αξίας 100 δισεκ. δολαρίων Σταθμό από τον Οκτώβριο, στα πλαίσια της Αποστολής 34, προσγειώθηκαν υπό νεφελώδη καιρό στις 05.06, ώρα Ελλάδος βορειοανατολικά της πόλης Αρκαλίκ. Το πλήρωμα πέρασε 144 ημέρες στον ISS πέρασαν, διανύοντας μίας συνολική τροχιά 98 εκατ. χλμ.
«Η προσγείωση ήταν ενεργητική και καταπληκτική. Ο Όλεγκ Νοβίτσκι ενημέρωσε τα συνεργεία έρευνας και αποκατάστασης πως το πλήρωμα ένοιωθε καλά», μεταδίδει το κρατικό ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Βιέστι 24. Λόγω της κακής ορατότητας χρειάσθηκαν λίγα λεπτά επιπλέον έως ότου τα ρωσικά ελικόπτερα μπορέσουν να εντοπίσουν την κάψουλα του Σογιούζ, ενώ οι τηλεοπτικές εικόνες παρουσιάζουν τους άνδρες των συνεργείων να ανοίγουν τη θύρα της κάψουλας, εν μέσω της χιονισμένης στέππας. Οι τρεις αστροναύτες ήσαν καθισμένοι σε ημικλινή καθίσματα, σκεπασμένοι με μπλε ισοθερμικές κουβέρτες και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε μία ειδική ιατρική σκηνή.