English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Γιατί καπνίζουν οι άνδρες και γιατί οι γυναίκες;


Οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στο κάπνισμα όταν περνάνε καλά π.χ. όταν είναι σε παρέα με φίλους, ενώ οι γυναίκες καπνίζουν συνήθως όταν είναι στρεσαρισμένες.
Το παραπάνω συμπέρασμα προέκυψε από μία νέα βρετανική δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε σε 1.000 καπνιστές.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση πάνω από ένας στους δύο άνδρες (το 56%) καπνίζουν περισσότερο όταν βρίσκονται σε κοινωνικές εκδηλώσεις, ενώ το 19% καπνίζουν όταν είναι χαλαροί ή χαρούμενοι. Για τους άνδρες αυτούς το τσιγάρο αποτελεί μια απολαυστική εμπειρία.
Στις γυναίκες τώρα για το 33% των καπνιστριών το τσιγάρο αποτελεί έναν τρόπο για να βρουν την ηρεμία τους και να χαλαρώσουν. Επιπλέον το 48% των καπνιστριών καπνίζουν περισσότερο όταν παρευρίσκονται σε κοινωνικές εκδηλώσεις.
Η συμπεριφορική ψυχολόγος Jo Hemmings, από το Λονδίνο ανέφερε σχετικά:  «Ένα από τα μεγάλα προβλήματα με το κάπνισμα είναι ότι οι συμπεριφορικές αιτίες που ωθούν τους καπνιστές να καπνίζουν είναι ριζωμένες στην καθημερινότητά τους. Αυτό σημαίνει ότι το κάπνισμα είναι συχνά μία αυτόματη αντίδραση και όχι συνειδητή απόφαση. Το να αποβάλλει κάποιος τέτοιες συνήθειες είναι πολύ δύσκολο».
Και συνέχισε:  «Το πρόβλημα του ψυχολογικού εθισμού είναι πιο έντονο στις γυναίκες επειδή συνηθίζουν περισσότερο από τους άνδρες να καπνίζουν για να ηρεμήσουν. Όταν το τσιγάρο γίνεται το το αντίδοτο του στρες, η εξάρτηση από αυτό είναι πολύ έντονη».