Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να σηκωθούν από το κρεβάτι κάθε πρωί. Για αυτούς η προσπάθεια να σηκωθούν αποτελεί έναν καθημερινό αγώνα που μπορεί να διαταράξει τη ζωή τους. Τι ακριβώς τους συμβαίνει όμως;
Οι ερευνητές μάλλον έχουν ανακαλύψει γιατί μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να κοιμηθούν το βράδυ με αποτέλεσμα κάθε πρωί να ακυρώνουν συνεχώς το ξυπνητήρι πατώντας το snooze.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν λοιπόν ότι το βιολογικό ρολόι του οργανισμού αυτών των ανθρώπων είναι πολύ αργό.
Μια ομάδα από το πανεπιστήμιο Flinders στην Αδελαΐδα, ερευνούν τη διαταραχή καθυστέρηση φάσης ύπνου, η οποία χαρακτηρίζεται από την έντονη αδυναμία όσων υποφέρουν από αυτή να κοιμηθούν και να ξυπνήσουν στο χρόνο που πρέπει.
Η συγκεκριμένη διαταραχή επηρεάζει έως και το 15 % των εφήβων, αλλά μπορεί να διαρκέσει εφόρου ζωής.
Ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Leon Lack, ανέφερε ότι τα αρχικά αποτελέσματα έδειξαν ότι το εσωτερικό ρολόι του σώματος στα άτομα με τη συγκεκριμένη διαταραχή ήταν πιο αργό σε σχέση με το μέσο όρο των ανθρώπων.
«Τα άτομα με το συγκεκριμένο πρόβλημα δυσκολεύονται να κοιμηθούν και μπορεί να τους πάρει ο ύπνος στις δύο , στις τρεις ή και σε ορισμένες περιπτώσεις στις τέσσερις τα ξημερώματα, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολο για αυτούς να σηκωθούν την επόμενη μέρα», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τους ειδικούς η έκθεση ανθρώπων στο φως της ημέρας νωρίς το πρωί μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση καθώς «ενημερώνει» το ρολόι του σώματος ότι πρέπει να ξυπνήσουμε. Η έκθεση από νωρίς στο φως της ημέρας μπορεί να βοηθήσει τα άτομα αυτά να κοιμούνται και να ξυπνούν νωρίτερα.
Οι ερευνητές θεωρούν επιτακτική ανάγκη να βρεθούν οι ακριβείς αιτίες αυτού του προβλήματος, γιατί επηρεάζει πολλούς ανθρώπους.