English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Οι παπαγάλοι cockatoo μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στο άμεσο και το μελλοντικό κέρδος;


Ερευνητές ανακάλυψαν, σε πρόσφατο πείραμα, ότι οι παπαγάλοι Goffin's cockatoo μπορούν να αντισταθούν στον πειρασμό να φάνε φαγητό άμεσα, με στόχο να λάβουν μεγαλύτερη ανταμοιβή αργότερα.

Η Isabelle Laumer, του πανεπιστημίου της Βιέννης, περιγράφει: “Στα πουλιά επιτρεπόταν να σηκώσουν στο στόμα τους τροφή και τους δινόταν η δυνατότητα να το επιστρέψουν κατευθείαν στο χέρι του ερευνητή μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αν η τροφή ήταν άθικτη, τα πουλιά κέρδιζαν το δικαίωμα να φάνε προτιμότερο φαγητό και σε μεγαλύτερη ποσότητα. Παρόλο που επιλέξαμε καρύδια πεκάν ως αρχική τροφή, τα οποία είναι λιχουδιά για τους παπαγάλους, είδαμε ότι και τα 14 cockatoos του πειράματος περίμεναν μέχρι και 80 δευτερόλεπτα προκειμένου να κερδίσουν πρόσβαση σε καλύτερο γεύμα”.

Η ικανότητα να προσδοκά κανείς καθυστερημένο κέρδος θεωρείται διανοητικά προκλητική, αφού απαιτεί όχι μόνο τον έλεγχο της άμεσης παρόρμησης αλλά και την αξιολόγηση της ευεργετικής αξίας του κέρδους σε σχέση με το κόστος αναμονής αλλά και την προσμέτριση της αξιοπιστίας του “εμπόρου-ερευνητή”.

Οι ψυχολόγοι λένε ότι τέτοια συμπεριφορά μπορεί να θεωρηθεί ένδειξη ικανότητας για λήψη οικονομικών αποφάσεων, η οποία παρατηρείται σπάνια σε ζώα, εκτός από πολύ λίγα είδη τα οποία διαθέτουν μεγάλο εγκέφαλο.




 telegraph.