Πολύς λόγoς γίνεται τελευταία για τα ραντεβού online. Κάποιοι ειδικοί όμως επισημαίνουν ότι οι άνθρωποι που αναζητούν την αγάπη θα πρέπει να απενεργοποιήσουν τον υπολογιστή τους και να προσεγγίσουν τους πιθανούς συντρόφους τους στην πραγματική ζωή.
Είναι τόσο απλό: αρκεί μια επαφή με τα μάτια και ένα χαμόγελο. Ατάκες, η γλώσσα του σώματος, μια βασική συζήτηση αρκούν για να γνωρίσεις νέους ανθρώπους. Όσοι όμως έχουν κατασκευάσει την ρομαντική σφαίρα τους εξ ολοκλήρου μέσα στα social media και το online dating, δεν μπορούν καν να καταλάβουν τις βασικές αυτές αισθήσεις. «Οι άνθρωποι το βρίσκουν ευκολότερο να εκφραστούν με ένα emoticon παρά να δείξουν την έκφραση με το πρόσωπό τους» σχολιάζει ο Blake Eastman, ειδικός στη γλώσσα του σώματος και ιδρυτής της Nonverbal Group. «Δυστυχώς τα τελευταία 10 χρόνια, οι άνθρωποι έχουν πραγματική αυτοπεποίθηση πίσω από το πληκτρολόγιο του υπολογιστή, αλλά όταν τους βλέπεις αυτοπροσώπως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά».
Ο dating coach και συγγραφέας Adam LoDolce έχει μια απλή λύση: να συναντάς τους ανθρώπους προσωπικά. Αλλά ο παραλυτικός φόβος της απόρριψης συχνά μπορεί να μας κάνει να επιθυμούμε την απόσταση που προσφέρει η τεχνολογία. Πιστεύει και αυτός ότι οι άνθρωποι σκοτώνουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες όταν κρύβονται πίσω από μια λαμπερή οθόνη πληροφοριών, που δεν προσφέρει καμία χημεία.
Μέσα αντι-κοινωνικής δικτύωσης
Οι χρήστες των κοινωνικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης και όσοι κλείνουν ραντεβού οnline αρχίζουν να αποκτούν έναν νέο τρόπο επικοινωνίας. Μπερδεύουν τα μέσα αυτά με την κοινωνικότητα. Έτσι, δημιουργείται μια ομάδα ανθρώπων που είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένοι online, αλλά αισθάνονται κοινωνικά απομονωμένοι. «Όταν είσαι μπροστά από έναν υπολογιστή ή ένα iPad, δεν αλληλεπιδρά το ανθρώπινο πρόσωπο», σχολιάζει η Patricia Wallace, ψυχολόγος και συγγραφέας του «The Psychology of the Internet». «Χιλιετίες εξέλιξης που μας βοήθησαν να μάθουμε πώς να διαβάζουμε όλες τους υπαινιγμούς μιας συνομιλίας απουσιάζουν». Τα social media επιτρέπουν τις «χαλαρές σχέσεις» με γνωστούς και χαμηλού κινδύνου τρόπους επικοινωνίας. Ο φόβος της απόρριψης, όταν κάποιος δεν απαντά σε ένα μήνυμα στο Facebook δεν έχει τον αντίκτυπο ενός αναπάντητου τηλεφωνήματος, σύμφωνα με την Wallace. Αλλά μια γενική έλλειψη ικανοποίησης είναι ίσως το πιο αξιοσημείωτο αποτέλεσμα των ραντεβού online. Κάποιος που κάνει ένα ραντεβού online, πηγαίνει σπίτι και ψάχνει για κάποιον άλλον. Στην ψηφιακή εποχή δεν υπάρχει χρόνος και υπομονή για τη διαδικασία του ραντεβού.
Ο παραδοσιακός τρόπος
Δυστυχώς, το παραδοσιακό ραντεβού έχει χάσει μέρος της γοητείας του. Ο
Eastman πιστεύει ότι τα ραντεβού είναι πολύ “τυποποιημένα”, ειδικά σε εστιατόρια. Ένας τραπέζι ανάμεσα σε δύο ανθρώπους, κοιτάζει ο ένας τον άλλον και ακολουθεί μια συζήτηση. Συμβουλεύει τους πελάτες του να σταματούν σε κάποια σημεία για να αποκτούν κοινές εμπειρίες, μνήμες και οικειότητα. Η αλλαγή των ρόλων των δύο φύλων συμβάλλει επίσης στη σύγχυση των πρώτων ραντεβού. Οι άνδρες σχεδόν φοβούνται το ρόλο του κυνηγού, επειδή δεν θέλουν να τους παρεξηγήσουν και οι επιτυχημένες ανεξάρτητες γυναίκες εξακολουθούν να θέλουν τους άνδρες να προχωρούν. Ως εκ τούτου, μοιάζει με αδιέξοδο. Η απόρριψη, αυτή που πρωτοεκδηλώθηκε στη δύσκολη και ανασφαλή εφηβεία και επέζησε στην ωριμότητα, παραμένει ο μεγαλύτερος εχθρός της επιτυχίας, θεωρεί ο LoDolce.
Από το AOL στο OKCupid
Από την αρχή του Διαδικτύου, έχουμε χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για να διευρύνουμε τις προοπτικές μας και να βρούμε τον ρομαντισμό. Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο από τα AOL chat rooms ως τα smartphones. Για τους τολμηρούς, το OkCupid ξεκίνησε πρόσφατα μια ρωσική ρουλέτα σε στιλ app που ονομάζεται CrazyBlindDate, η οποία τα «φτιάχνει» με χρήστες σε σύντομο χρονικό διάστημα, κάνοντας ζευγάρια άτομα δεν γνωρίζουν σχεδόν τίποτα ο ένας για τον άλλον. Δεν είναι ακριβώς η ρομαντική εκδοχή μιας μοιραίας συνάντησης…
Για τους πιο υποψιασμένους υπάρχει και το Facebook. Εκεί μπορεί κάποιος να δει στοιχεία για κάποιον που ενδιαφέρεται ή πληροφορίες από τους «φίλους των φίλων». Αυτό, όπως επισημαίνει η δρ Corinne Weisgerber, καθηγήτρια Επικοινωνίας, χαλάει όλο το μυστήριο του αν ανακαλύψεις κάποιον. Για τις σχέσεις εξ αποστάσεως πάλι, υπάρχει και το Skype. Μπορεί να μην είναι ο ιδανικός τρόπος επικοινωνίας, αλλά σίγουρα είναι καλύτερος από το τίποτα, υποστηρίζουν κάποιοι.
_______