English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Γιατί κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα;

Οι ειδικοί αναζητούν το λόγο που δεν μπορούμε να αντισταθούμε στα πατατάκια




Είναι ένα μυστήριο που απασχολεί όλους όσους έχουν αδυναμία στα πατατάκια ή τα μπισκότα: Γιατί ορισμένα σνακ δυσκολευόμαστε να τα καταναλώσουμε σε λογικές ποσότητες;
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι έχουν ανακαλύψει εν μέρει γιατί δεν μπορούμε εύκολα να σταματήσουμε να τρώμε τα αγαπημένα μας σνακ. Τη συμπεριφορά αυτή που θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς λαιμαργία, οι ειδικοί την έχουν ονομάσει «ηδονική υπερφαγία», λέει ο Γερμανός επιστήμονας Dr Tobias Hoch.
«Αυτός είναι ο επιστημονικός όρος για την τάση μας να κάνουμε υπερβολές στο φαγητό, όχι από την πείνα, αλλά για ευχαρίστηση.
«Είναι ένα είδος υπερφαγίας που μπορεί να προκύψει σχεδόν σε όλους κάποια στιγμή στη ζωή μας, ενώ η χρόνια μορφή της αποτελεί  ένα βασικό παράγοντα που ευθύνεται για την επιδημία της παχυσαρκίας».
Ο Δρ Hoch και η ομάδα του από το Πανεπιστήμιο του Erlangen-Nürnberg στη Γερμανία σκάναραν με μαγνητική τομογραφία τους εγκεφάλους αρουραίων που έτρωγαν πατατάκια, ένα μείγμα από λίπος και υδατάνθρακες ή το συνηθισμένο φαγητό τους.
Οι αρουραίοι ήταν πολύ πιο πρόθυμοι να τρώνε πατατάκια, παρά λίπος και υδατάνθρακες που περιείχαν τον ίδιο αριθμό θερμίδων. Το σύνηθες φαγητό τους, φάνηκε να είναι το λιγότερο δημοφιλές.
«Η επίδραση των τσιπς στη δραστηριότητα του εγκεφάλου καθώς και τη διατροφική συμπεριφορά, μπορεί μόνο εν μέρει να εξηγηθεί από την περιεκτικότητα τους σε λίπος και υδατάνθρακες», είπε ο Δρ Hoch.
«Πρέπει να υπάρχει κάτι άλλο στη σύστασή τους που τα καθιστούν τόσο επιθυμητά», συνέχισε.
Τα υψηλά επίπεδα λίπους και υδατανθράκων πράγματι στέλνουν μηνύματα ευχάριστα για τον εγκέφαλο, οδηγώντας τους ανθρώπους να καταναλώνουν πλούσια σε θερμίδες συσκευασμένα σνακ.
Όμως οι μαγνητικές τομογραφίες των αρουραίων έδειξαν ότι τα κέντρα  ανταμοιβής και εθισμού των εγκεφάλων τους, ήταν πιο δραστήρια, όταν έτρωγαν πατατάκια σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα.
Πρέπει να υπάρχει κάτι ιδιαίτερο σχετικά με τα πατατάκια που πυροδοτούν το ενδιαφέρον των αρουραίων, πιστεύουν οι ειδικοί και προσπαθούν να το ανακαλύψουν.