English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Δημιουργική δουλειά από... σπίτι


Αν δουλεύετε από το σπίτι σας, είναι πιθανό κάποια στιγμή να νιώσετε ότι σας έχει κουράσει η ρουτίνα και να αισθανθείτε ότι έχετε χάσει το ενδιαφέρον σας για αυτό που κάνετε. Σας προτείνουμε 5 λύσεις για να παραμένετε δημιουργικοί.

Σπάστε τη ρουτίνα

Συνήθως η αιτία που προκαλεί τη ρουτίνα, είναι η συνήθεια μας να εργαζόμαστε πολλές ώρες την ημέρα κάνοντας την ίδια ακριβώς δουλειά, χωρίς εναλλαγές. Ένας τρόπος να "σπάσετε" αυτή τη ρουτίνα είναι να μοιράσετε το χρόνο σας: Αφιερώστε το 60% του χρόνου σας στη συγκεκριμένη δουλειά που πρέπει να ολοκληρώσετε και το 40% για να καταπιαστείτε με κάτι ολότελα διαφορετικό. Μπορείτε, για παράδειγμα, να σταματήσετε για λίγο τη δουλειά σας για να πάτε μια βόλτα στον καθαρό αέρα και να συνεχίσετε αργότερα ή ακόμη το βράδυ. Προσπαθήστε να πρωτοτυπείτε ως προς τον τρόπο που αξιοποιείτε το χρόνο σας, ώστε καμία μέρα να μην είναι ακριβώς η ίδια με την προηγούμενη.  Βέβαια το κατά πόσο θα αποδώσει αυτή η στρατηγική εξαρτάται και από το πώς αποδίδει καλύτερα ο καθένας μας. Κάποιοι μπορεί να αγαπούν τη ρουτίνα και να μην μπορούν να τα καταφέρουν διαφορετικά στη δουλειά.

Κάντε ένα διάλειμμα την κατάλληλη στιγμή

Για να αποδώσουμε και να κάνουμε ευχάριστα τη δουλειά μας στο σπίτι πρέπει που και που να κάνουμε και ένα διάλειμμα. Ποτέ μην δουλεύετε πάνω από 2 ώρες συνεχόμενες. Το ιδανικό είναι να δουλεύετε λίγο περισσότερο από μια ώρα και μετά να κάνετε ένα μικρό διάλειμμα που θα σας βοηθήσει να συνεχίσετε, αφού ξεκουράσετε για λίγο το μυαλό σας. Η ικανότητα συγκέντρωσης σας μειώνεται καθώς περνάει η ώρα και για αυτό το λόγο ένα μικρό διάλειμμα θα σας βοηθήσει να μπορείτε στη συνέχεια να δουλέψετε με μεγαλύτερη προσοχή και αποτελεσματικότητα σε αυτό που κάνατε. Κάντε λοιπόν ένα μικρό διάλειμμα για να δείτε ένα βίντεο στο internet ή να τσεκάρετε το λογαριασμό σας στο facebook.

Βγείτε από το σπίτι (και ας είναι καθημερινή)

Αν ανήκετε στην κατηγορία όσων βγαίνουν από το σπίτι τους μόνο τα Σαββατοκύριακα ενώ τις καθημερινές αποφεύγουν ακόμη και έναν σύντομο περίπατο, στην καλύτερη περίπτωση κάποια στιγμή θα πάθετε υπερκόπωση. Το μυαλό σας θέλει κάποια στιγμή να αλλάζει παραστάσεις για να μπορεί να αποδώσει. Σχεδιάστε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα να απέχετε για λίγο από τη δουλειά για να βγείτε έξω με φίλους. Μια βόλτα μαζί τους μπορεί να σας ανανεώσει και αν μάλιστα κάνετε την ίδια δουλειά μπορείτε να συζητήσετε μαζί τους και να σας δώσουν κάποια ιδέα σχετικά με το project πάνω στο οποίο εργάζεστε.

Ασχοληθείτε με ο,τι  σας αρέσει

Αφιερώστε κάποιο χρόνο για να ολοκληρώσετε μια δουλειά που σας ευχαριστεί ακόμη και αν δεν σας την έχουν αναθέσει. Ασχοληθείτε με κάτι που σας αρέσει και σας ξεκουράζει, αφού πρώτα ανακαλύψετε τι ακριβώς είναι αυτό.  Μπορεί να είναι μια δραστηριότητα που ίσως και να μην έχει άμεση σχέση με το αντικείμενο σας, όπως κάποιο χόμπι που θα σας χαλαρώνει. Με τον τρόπο αυτό θα είστε και πιο δημιουργικοί όχι μόνο στη δραστηριότητα αυτή, αλλά και στην ίδια τη δουλειά σας.

Κουνηθείτε από τη θέση σας

Είναι προφανές ότι αν εργάζεστε πολλές ώρες μπροστά από τον υπολογιστή χωρίς να κουνιέστε από την καρέκλα σας, θα παχύνετε.  Η παντελής απουσία άσκησης θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για το σώμα σας, αλλά και για την υγεία σας. Δεν είναι ανάγκη να γραφτείτε σε γυμναστήριο, αν δεν θέλετε να ξοδέψετε χρήματα μπορείτε να κάνετε μερικές απλές ασκήσεις σπίτι ή να πηγαίνετε συχνά για περπάτημα.