English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Οι αράχνες μπορούν να αναπνεύσουν μέσα στο νερό!!!


Χρησιμοποιώντας τον ιστό της ως βράγχιο, η αράχνη Arguroneta Aquatica καταφέρνει να αναπνέει από μια φούσκα γεμάτη αέρα που παίρνει από την επιφάνεια του νερού χρησιμοποιώντας τα λεπτά τριχίδια που έχει στην κοιλιακή της χώρα. Στη συνέχεια παγιδεύει τον αέρα  μέσα σε ένα μεταξωτό ιστό σε σχήμα που θυμίζει καμπάνα, τον οποίο φτιάχνει μέσα στο νερό και κουβαλάει παντού μαζί της, σαν υποβρύχιο πνεύμονα.

Αυτή της η ιδιότητα ανακαλύφθηκε πριν από περίπου 250 χρόνια, αλλά μέχρι σήμερα οι βιολόγοι δεν μπορούσαν να εξηγήσουν πως κατάφερναν να παραμένουν κάτω από το νερό χωρίς να επισκέπτονται συχνά την επιφάνεια για να ανανεώσουν το οξυγόνο που βρίσκεται μέσα στη φούσκα.

Για να απαντήσουν αυτό το ερώτημα, ο καθηγητής Roger Seymour του University of Adelaide στη νότια Αυστραλία και ο καθηγητής Stefan Hetz του Humboldt University του Βερολίνου, έβαλαν 12 αράχνες μέσα σε διαφορετικά ενίδρυα, και μέτρησαν τα επίπεδα του οξυγόνου μέσα στις φούσκες χρησιμοποιώντας οπτικές ίνες. Ο Seymour επίσης μέτρησε τη συγκέντρωση οξυγόνου του νερού έξω από τη φούσκα.

“Ο ιστός της αράχνης λειτουργεί σαν βράγχιο,” εξηγεί ο Seymour.  Ο μεταξωτός ιστός επιτρέπει στο οξυγόνο να διαχέεται από το νερό στον απεμπλουτισμένο αέρα, και επίσης απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα.

 newscientist.