English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Τα καλαμάρια μπορούν να πετάξουν

Και όχι, δεν πηδούν απλά πάνω από το νερό, όπως κάνουν τα δελφίνια!

Τα καλαμάρια στην πραγματικότητα ρουφάνε νερό και το απομακρύνουν, πράγμα που τα βοηθά να αποκτούν ώθηση και με αυτόν τον τρόπο γίνονται πέντε φορές πιο γρήγορα στο αέρα από ότι στο νερό.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτή η τεχνική τα βοηθά να απομακρύνονται γρήγορα από τα αρπακτικά, και να επιταχύνουν τον τρόπο που μεταναστεύουν.

Τα καλαμάρια μπορούν να διανύσουν περισσότερα από 164 μέτρα τη φορά. Ο τρόπος που το καταφέρνουν είναι με το να λαμβάνουν νερό μέσα τους και να το αποβάλλουν με υψηλές ταχύτητες, ώστε να μετατρέπουν τους εαυτούς τους σε ένα είδος πυραύλου.

Αυτό που έχει επίσης ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι προτιμούν να “πετούν” το βράδυ. Ένας ερευνητής το κατάλαβε, όταν παρατήρησε πως κάθε φορά που άφηνε την δεξαμενή με τα καλαμάρια στο σκοτάδι το βράδυ, ένα ή δύο προσπαθούσαν να πηδήξουν και πέθαιναν. Ενώ όταν το φως ήταν ανοικτό, έστω και αν ήταν χαμηλό, δεν το έκαναν.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει, επειδή τα καλαμάρια θεωρούν ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας  είναι πιο ευάλωτα στα πουλιά και τα εκτός θάλασσας αρπακτικά.

latimes