English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Τα έντομα δεν νιώθουν πόνο


Ο επίσημος ορισμός του πόνου είναι “μια δυσάρεστη αισθητήρια και συναισθηματική εμπειρία που συνδέεται με μια πραγματική ή ενδεχόμενη  ζημιά των ιστών.” Ωστόσο ο πόνος σαν εμπειρία διαφέρει από οργανισμό σε οργανισμό, και γιαυτό το λόγο είναι πολύ δύσκολο να περιγράψουμε το πως ακριβώς το κάθε ζώο αντιλαμβάνεται τον πόνο.

Για την μελέτη του πως ένα ζώο αντιλαμβάνεται τον πόνο οι ειδικοί χρησιμοποιούν μια τεχνική που ονομάζεται “επιχείρημα – κατά – αναλογία”. Αυτό σημαίνει ότι αν η αντίδραση του ζώου είναι παρόμοια με αυτή του ανθρώπου, συμπεραίνουμε ότι νιώθει πόνο.

Ένα παράδειγμα είναι ότι αν τσιμπήσουμε ένα σκύλο με μια βελόνα εκείνος θα προσπαθήσει να φύγει μακριά, όπως δηλαδή θα έκανε και ένας άνθρωπος. Το περίεργο με τα έντομα είναι ότι δεν έχουν καθόλου την δυνατότητα να βιώσουν πόνο. Η αίσθηση του πόνου μεταφέρεται στον εγκέφαλο από τους αλγοϋποδοχείς, οι οποίοι είναι και απαραίτητοι για να μπορέσει κάποιος να νιώσει πόνο. Τα περισσότερα έντομα και μαλακόστρακα δεν έχουν τέτοιους υποδοχείς, οπότε δεν μπορούν να νιώσουν κανένα είδος πόνου.

 en.wikipedia