English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Η μεγαλύτερη καταστροφή στη Χίο μετά τον σεισμό του 1881


528BF82B7ADD676944126465AE9F12091 Η μεγαλύτερη καταστροφή στη Χίο μετά τον σεισμό του 1881


Τα 22 μαστιχοχώρια βρέθηκαν στο επίκεντρο του πύρινου κυκλώνα που έπληξε παρθένα δάση στο κεντρικό και νότιο τμήμα του νησιού.
Ρεπορτάζ: Λία Νεσφυγέ, Ζωή Λιάκα


«Είναι η μεγαλύτερη καταστροφή μετά τη Σφαγή και τον σεισμό του 1881». Με αυτό τον τρόπο περιέγραψε την πυρκαγιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη στη Χίο από τα…
ξημερώματα του Σαββάτου ο δήμαρχος του νησιού Πολύδωρος Λαμπρινούδης. Εως αργά χθες το βράδυ η πυρκαγιά είχε κάνει στάχτη πάνω από 65.000 στρέμματα παρθένου δάσους στην Κεντρική και τη Νότια Χίο, απειλούσε μοναδικά σε ομορφιά και ιστορία χωριά και είχε αποτεφρώσει ανυπολόγιστο αριθμό μαστιχόδενδρων, που φύονται αποκλειστικά στα 22 μαστιχοχώρια τα οποία βρέθηκαν στο επίκεντρο του πύρινου κυκλώνα.
Οι τοπικές Αρχές αποδίδουν σε εμπρησμό την πυρκαγιά, ενώ καταλογίζουν σοβαρές ευθύνες στον συντονισμό των πυροσβεστικών δυνάμεων, αφού όταν έφθασαν οι ενισχύσεις τόσο από την Αθήνα όσο και από τη Θεσσαλονίκη και τα κοντινά νησιά, ο έλεγχος στο πύρινο μέτωπο ήταν αδύνατος. Σύμφωνα με τον κ. Λαμπρινούδη, το κρίσιμο διάστημα που ήταν οι πρώτες ώρες μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς δεν πήραν μέρος στην κατάσβεση τα ελικόπτερα, που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις φλόγες, αφού σε πολλά σημεία ήταν αναποτελεσματική η προσπάθεια από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα.
Η φωτιά ξέσπασε στο δάσος του Προβατά, ανάμεσα στα χωριά Αυγώνυμα και Ανάβατος.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Δήμου Χίου, μόλις το 30% του πευκοδάσους παρέμενε έως αργά χθες το βράδυ άθικτο, ενώ όπως δήλωσε ο δήμαρχος η αναγέννηση του δάσους θα είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.
εκτακτη αναγκη. Οι άνεμοι που έπνεαν με ένταση έως και 8 μποφόρ αποδείχθηκαν ο μεγάλος εχθρός για την προσπάθεια της κατάσβεσης, αφού εμπόδιζαν τον άμεσο ανεφοδιασμό των αεροσκαφών με νερό με αποτέλεσμα η φωτιά να επεκτείνεται. Οι τοπικές Αρχές ζητούσαν την ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων, ενώ ήδη από τις εννιάμισι το πρωί του Σαββάτου η ηλεκτροδότηση είχε διακοπεί σε μεγάλο τμήμα της Νότιας και Κεντρικής Χίου. Μισή ώρα αργότερα οικισμοί στα μαστιχοχώρια είχαν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης: οι κάτοικοι στο ψαροχώρι Λιθί εγκατέλειψαν άρον- άρον τα σπίτια τους αφού οι πυκνοί καπνοί είχαν κάνει αποπνιχτική την ατμόσφαιρα.
Οι Αρχές έδωσαν εντολή να εκκενωθούν οικισμοί και χωριά στα οποία οι φλόγες πλησίαζαν απειλητικά, ενώ έως αργά χθες το βράδυ παρέμενε άγνωστος ο αριθμός των αγροικιών που είχαν αποτεφρωθεί ενώ απειλήθηκαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις και στρατόπεδα σε διάφορες περιοχές, όπως ο Προβατάς και τα Αρμόλια.
Οι κάτοικοι προσπαθούσαν με όσα μέσα διέθεταν να προστατεύσουν τις περιουσίες τους, ενώ λίγο πριν από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου μαζί με τους πυροσβέστες προσπαθούσαν να φτιάξουν αντιπυρικές ζώνες με σκαπτικά μηχανήματα για να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς στην Ελάτα και αργότερα στα Αρμόλια.
Περίπου στις τρεις τα ξημερώματα της Κυριακής οι φλόγες προσέγγιζαν τον Αγιο Γεώργιο Συκούση, ενώ τουλάχιστον έως τις πέντε τα ξημερώματα ο αέρας και το σκοτάδι καθιστούσαν εξαιρετικά επικίνδυνη την προσπάθεια της κατάσβεσης.
ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΕΙΣ. Χθες το πρωί, οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο νησί ενισχύθηκαν κι άλλο, όμως η φωτιά αποδείχθηκε Λερναία Υδρα, αφού κάθε φορά που σε κάποιο μέτωπο οι δυνάμεις κατάφερναν να περιορίσουν κάπως τις φλόγες, σε άλλα οι αναζωπυρώσεις απειλούσαν ξανά και ξανά.
Η Χίος έχει πληγεί ιδιαίτερα τις δύο τελευταίες δεκαετίες από μεγάλες πυρκαγιές κυρίως στο βόρειο τμήμα καταστρέφοντας χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων. Η καταστροφή από την τωρινή πυρκαγιά είναι ανυπολόγιστη για έναν επιπλέον λόγο: έχουν γίνει στάχτη αμέτρητα μαστιχόδενδρα, η καλλιέργεια των οποίων στηρίζει σε μεγάλο βαθμό την τοπική οικονομία και βεβαίως είναι μοναδική στον κόσμο.
Οι επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων χθες το βράδυ ήταν απαισιόδοξοι για την αντιμετώπιση της κατάστασης, αφού από τη στιγμή που εξαιτίας της νύχτας αποχωρούσαν τα εναέρια μέσα, η προσπάθεια επικεντρωνόταν κυρίως στην προστασία των οικισμών και βεβαίως των ανθρώπων..
.http://nonews-news.blogspot.gr