Η Κωνσταντινούπολη σε όλη της την ιστορική διαδρομή, στην αρχαιότητα ως ελληνική πόλη κράτος, στα ρωμαϊκά χρόνια ως σπουδαίο πολιτικό κέντρο, στους βυζαντινούς και στους μεταβυζαντινούς χρόνους ως πρωτεύουσα αυτοκρατοριών αλλά και….ως ένα βαθμό, στη σύγχρονη εποχή ως μεγαλούπολη και λιμάνι, υπήρξε πάντοτε σημαντική, κέντρο εξουσίας, εμπορίου, οικονομίας, πολιτισμού.
Σημείο συνάντησης για δύο μεγάλες θάλασσες και δύο ηπείρους, πρωτεύουσα δύο “επάλληλων” ισχυρών αυτοκρατοριών, της Βυζαντινής και αργότερα της Οθωμανικής, αλλά και για 1000 περίπου χρόνια βασιλεύουσα πόλη – σύμβολο για σύμπασα τη Χριστιανική Οικουμένη, πηγή του πολιτισμού για τον μεσαιωνικό κόσμο από τις Ηράκλειες Στήλες μέχρι τον Καύκασο, η κατά βάση πολυεθνική Κωνσταντινούπολη κατέχει κυρίαρχη θέση στα εγχειρίδια ιστορίας και στη “συλλογική μνήμη” όλων των περί τη Μεσόγειο λαών.
Χωνευτήρι πολιτισμών και ιδεών, υπήρξε για πολλούς αιώνες ελληνορωμαϊκή, βυζαντινή και χριστιανική, κέντρο πολιτικής και θρησκευτικής εξουσίας με οικουμενική ακτινοβολία.
Στη συνέχει ήταν οθωμανική και ισλαμική αλλά και ταυτόχρονα ρωμαίικη και χριστιανική – άλλωστε και η μητέρα Εκκλησία των Ορθοδόξων Χριστιανών , το Οικουμενικό Πατριαρχείο, βρίσκεται πάντα εκεί.
Κι αυτή η Κωνσταντινούπολη, ή “Νέα Ρώμη” του Μεγάλου Κωνσταντίνου και των Βυζαντινών, η “νέα Ιερουσαλήμ” των απανταχού Χριστιανών, η Βασιλεύουσα πόλις, η κοιτίδα της τέχνης και του πολιτισμού, το όνειρο του κάθε κατακτητή και του κάθε ηγεμόνα των μεσαιωνικών χρόνων, η Πόλη των αστών Ρωμιών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας, των συγγενών μας που την άφησαν μετά το 1955 αλλά και εκείνων που είναι ακόμα εκεί, φέρει μέχρι και σήμερα εμφανή τα σημάδια των αλλεπάλληλων στρωμάτων του παρελθόντος της.
Το ελληνορωμαϊκό, το βυζαντινό, το χριστιανικό και ρωμαίικο παρελθόν έχουν διαπλακεί, διαπεράσει και αναμφισβήτητα επηρεάσει την οθωμανική, τη νεώτερη, τη σύγχρονη υπόστασή της.
Η ρωμαίικη παρουσία, η δράση των ελληνορθόδοξων στην Πόλη δεν έπαψε ποτέ, ζυμωνόταν και εξελισσόταν ακολουθώντας τις αλλαγές που σημειώνονταν με το πέρασμα των αιώνων, στην αντίληψη περί θεσμών και δομών, στη λειτουργία της κοινωνίας, της οικονομίας, της κρατικής οργάνωσης και διοίκησης, ακολουθώντας στην ουσία τη μετάβαση από την παραδοσιακή στην προ-νεωτερική και στη νεωτερική κοινωνία, από την αυτοκρατορία στο νεώτερο κράτος,.
Η ιστορία της ρωμαίικης παρουσίας στην Πόλη είναι μακρά, πολύπλοκη και σημαντική, γεμάτη επεισόδια ισχύος, δόξας, πολιτισμού, επιτευγμάτων, πρωτοπορίας, εξελίξεων, αλλαγών, αλλά και αποτυχιών, λαθών, εγκατάλειψης και θλίψης…….
Γιασμίνα Μωυσείδου, Βυζαντινολόγος
Εκδοτική σειρά” “Κοιτίδες Ελληνισμού”
www.kathimerini.g