English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Το σωματίδιο του Θεού και το γονιδίωμα





Του καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινού


Είναι δύσκολο να αποφύγει η στήλη την επικαιρότητα. Την επικαιρότητα που ασχολείται επιστημονικά με το λεγόμενο σωματίδιο του Θεού. Το σωματίδιο (μποζόνιο) που ο Higgs πριν από πολλά χρόνια προανήγγειλε, φαίνεται πως είναι υπαρκτό. Πολλοί το αποκάλεσαν και σωματίδιο του Θεού ή σωματίδιο Θεός γιατί είναι η αρχή που αποδεικνύει πώς η ενέργεια μετατρέπεται σε μάζα. Το πώς ο υπαρκτός κόσμος, δηλαδή το Σύμπαν, έχει δημιουργηθεί από την ενέργεια.

Ο Einstein με την περίφημη εξίσωσή του της σχετικότητας, αποκάλυψε ότι η ενέργεια είναι ίση με τη μάζα επί την ταχύτητα του φωτός, ενώ ο Higgs με το σωματίδιό του έδειξε πώς η ενέργεια μετατρέπεται σε μάζα.
«Πνεύμα εστί ο Θεός», λέει η Αγία Γραφή. Ο Θεός, κατά συνέπεια, δεν είναι ύλη. Είναι πνεύμα που, κατά την Αγία Γραφή, δημιούργησε τον κόσμο. Ομως το θέμα που σήμερα απασχολεί θρησκεία και επιστήμη είναι κατά πόσον το πνεύμα ταυτίζεται με την ενέργεια. Βέβαιο είναι ότι το πνεύμα δεν είναι ύλη και ότι η ύλη δημιουργήθηκε από το πνεύμα.
Η αρχή του 21ου αιώνα σημαδεύτηκε επιστημονικά με την ολοκλήρωση του γονιδιώματος και την ανακάλυψη του σωματιδίου του Higgs. Ο κόσμος των γονιδίων που σχετίζεται ουσιαστικά με τη διπλή έλικα του DNA, εξελίσσεται σήμερα εντυπωσιακά. Τελικός στόχος είναι κάποια στιγμή στο μέλλον να επιτευχθούν οι γονιδιακές θεραπείες, οπότε ο άνθρωπος είτε δεν θα αρρωσταίνει είτε όταν αρρωσταίνει, η αρρώστιά του θα θεραπεύεται γονιδιακά.

Αυτό το όνειρο φάνταζε εύκολα πραγματοποιήσιμο μόλις ολοκληρώθηκε το γονιδίωμα. Μάλιστα ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Μπιλ Κλίντον, είχε πει ότι ο καρκίνος σε λίγο θα είναι μόνο ζώδιο αφού θα πάψει να είναι αρρώστια. Τι αισιοδοξία!!!

Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια των γονιδιακών πειραμάτων αναδείχθηκαν πολλές δυσκολίες, σε τέτοιο βαθμό που σήμερα το όνειρο φαίνεται πολύ μακρινό. Οχι όμως και απραγματοποίητο. Με τη μελέτη του γονιδιώματος, πέραν των παθήσεων, αποκαλύπτονται ευρήματα πολύ εντυπωσιακά όπως ότι ο εθισμός στο κάπνισμα καθώς και η ευκολία ή η δυσκολία διακοπής του καπνίσματος προσδιορίζεται από συγκεκριμένα γονίδια.

Το ίδιο συμβαίνει με το κατά πόσον ένας άνθρωπος θα είναι επιρρεπής ή όχι στην κατάθλιψη από το εάν διαθέτει συγκεκριμένα γονίδια που εποπτεύουν τους υποδοχείς της σεροτονίνης, δηλαδή της ουσίας που εξασφαλίζει την εξωστρέφεια, την αισιοδοξία και την καλή διάθεση του ανθρώπου.
Βασική μονάδα στο γονιδίωμα είναι το DNA. H διπλή αλυσίδα του DNA στηρίζεται σε τέσσερις βάσεις, σε τέσσερα αμινοξέα: τη θυμίνη, την αργινίνη, τη γουανίνη και την κυτοσίνη.
Ο προσδιορισμός της αλληλουχίας των μονάδων του DNA ήταν επίπονος και ολοκληρώθηκε με την περιγραφή 3,3 περίπου δισεκατομμυρίων ενώσεων (νουκλεοτίδια), μόλις στα τέλη του περασμένου αιώνα.
Πέραν της περιγραφής των παθολογικών γονιδίων, που στο μέλλον με την εφαρμογή των γονιδιακών θεραπειών θα αντικαθίστανται με την προσθήκη υγιών, υπάρχει και η φαρμακογενετική.

Σήμερα κάθε φάρμακο που παίρνει ένας άρρωστος έχει μια σημαντική πιθανότητα να τον βλάψει. Είναι οι γνωστές παρενέργειες που αναγράφονται στο φυλλάδιο που συνοδεύει κάθε φάρμακο και οι οποίες συνήθως τρομοκρατούν τον άρρωστο όταν το διαβάζει.

Στην καρδιολογία π.χ., όλα τα φάρμακα που θεραπεύουν τις αρρυθμίες, μπορεί τα ίδια να προκαλέσουν αρρυθμίες και μάλιστα πολλές φορές θανατηφόρες, ως παρενέργεια. Ετσι, σήμερα, εάν ένας άρρωστος διαβάσει στο συνοδευτικό φυλλάδιο κάποιου φαρμάκου ότι το φάρμακο που παίρνει μπορεί να του προκαλέσει αιφνίδιο θάνατο, αδρανοποιείται και κατά κανόνα απορρίπτει το φάρμακο.

Αύριο με τη λεπτομερή περιγραφή των σχετικών γονιδίων, θα μπορεί ο κάθε άρρωστος να παίρνει το φάρμακο που 100% θα τον ωφελήσει και 100% δεν θα τον βλάψει. Αυτό θα το προσφέρει σύντομα η φαρμακογενετική και θα ανατρέψει όλη τη γνωστή σήμερα φαρμακοβιομηχανία. Αυτό θα είναι πράγματι μια μεγάλη επιστημονική επανάσταση.
Ετσι, ο 21ος αιώνας άρχισε με δύο μεγάλα άλματα. Με το γονιδίωμα που ανοίγει τις κλειστές πύλες της βιολογίας και της ζωής και με το αποκαλούμενο σωματίδιο του Θεού, που ανοίγει τον δρόμο της διερεύνησης τους Σύμπαντος και την αρχή της Δημιουργίας.


Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ