English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Οι Έλληνες «Ιππότες του Ναού» Οι «Μεγάλοι Ηγεμόνες», οι τελετές με τα σπαθιά και οι «ματαιόδοξοι του Κολωνακίου»




Φωτογραφία από την ετήσια συνάντηση των Ναϊτών Ιποτών της Ιταλίας,
στο Τρεβίζο στις 28 Μαΐου 2011. Στο κέντρο μπροστά από την
ελληνική σημαία διακρίνεται η κυρία Ρούλα Ρογκάν.
Αριστερά ο Αντερς Μπρέιβικ με στολή του Τάγματος Ιπποτών του Ναού
Που πάντως αρνούνται κάθε σχέση με τον Νορβηγό μακελάρη...

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ του 2011 δίνουν το παρών περίπου 340 Ιππότες του Ναού- χωρισμένοι σε δύο οργανώσεις- με μανδύες, σπαθιά και μεσαιωνικούς σταυρούς, έτοιμοι να υπερασπιστούν τα ιδανικά της ιπποσύνης και των φρουρών του Ναού του Σολομώντα! Κατευθύνονται από «μεγάλους ηγεμόνες», «καγκελαρίους» και «θησαυροφύλακες», ενώ έχουν σε πολλές ελληνικές πόλεις αυτόνομες διοικήσεις- κάτι σαν τον «Καλλικράτη» των... ιπποτών, δηλαδή.


Διοργανώνουν σε κεντρικά ξενοδοχεία της Αθήνας διάφορα τελετουργικά ανακήρυξης νέων ιπποτών και απόδοσης τιμών βγαλμένα μέσα από τον Μεσαίωνα.

Η δήλωση του 32χρονου Νορβηγού δράστη του μακελειού στο Όσλο Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ ότι ήταν μέλος του Τάγματος των Ιπποτών του Ναού και ότι είχε συμμετάσχει τον Απρίλιο του 2002 σε μια συνάντηση στο Λονδίνο με εκπροσώπους- ανάμεσά τους και ένας Έλληνας- της πολυεθνικής οργάνωσης ανέδειξε την παρουσία στη χώρα μας των δεκάδων σύγχρονων... ιπποτών που εξακολουθούν να μάχονται για τα ιδιότυπα «ιδανικά» τους. 

Αρνούνται όμως με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι έχουν οποιαδήποτε σχέση με τον 32χρονο Νορβηγό που σκότωσε στις 22 Ιουλίου 76 ανθρώπους... Το αρχαίο ιπποτικό τάγμα ιδρύθηκε το 1118 στην Ιερουσαλήμ αμέσως μετά την Πρώτη Σταυροφορία. 

Επειδή οι πρώτοι ιππότες εγκαταστάθηκαν γύρω από τον Ναό του Σολομώντα ονομάστηκαν Ιππότες του Ναού ή Ναΐτες και το τάγμα τους Τάγμα του Ναού. Το γεγονός όμως ότι γρήγορα οι Ναΐτες απέκτησαν οικονομική δύναμη και ουσιαστικά δημιούργησαν ένα δικό τους τραπεζικό σύστημα οδήγησε στην απόφαση της διάλυσής τους το 1207 από τον Γάλλο βασιλιά Φίλιππο τον Ωραίο. 

Το νέο Τάγμα των Ιπποτών φέρεται να δημιουργήθηκε το 1804 από έναν Γάλλο παθολόγο και είχε την υποστήριξη του Ναπολέοντα. Ακολουθούν διάφορες διεργασίες στο εσωτερικό του Τάγματος λόγω και των αλλεπάλληλων πολέμων.

Ένας από τους σύγχρονους ιππότες είχε θεωρηθεί ο Βέλγος Κλέμαν Βάντερμπεργκ, ο οποίος εμφανίζεται ότι είχε στην κατοχή του αρχεία του Τάγματος των Ιπποτών του Μεσαίωνα και πως το 1942 τα παρέδωσε στον Πορτογάλο φίλο του Ντον Αντόνιο Περέιρα Σόουσα Φούντες. Αυτός με τη σειρά του, το 1960, τα παρέδωσε στον γιο του... Ντον Φερνάρντο, ο οποίος με βάση την ιδιόμορφη διαδοχή απέκτησε το χρίσμα και τον παγκόσμιο τίτλο του Μεγάλου Διδασκάλου του Τάγματος, το οποίο έχει πιστούς σε 48 χώρες και περισσότερα από 7.000 μέλη. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Τάγμα των Ιπποτών υπάρχει ακόμη στο Περού, στο Μεξικό αλλά και στο... Κονγκό, ενώ μεγάλη ανταπόκριση συναντά σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ.

Το 1995 σημειώθηκε μία από τις πιο σημαντικές διασπάσεις στον κύκλο των σύγχρονων ιπποτών, όταν και δημιουργήθηκε μια νέα παγκόσμια οργάνωση με... πρωταγωνιστή τον Αμερικανό «Μέγα Μάγιστρο» Τζέιμς Κάρεϊ και «Μέγα Διοικητή» τον συμπατριώτη του Πάτρικ Ρέα.

Το νέο αυτό «σχισματικό» Τάγμα των Ιπποτών έχει επίσης αναπτυχθεί σε 48 χώρες με 7.500 μέλη. Στην Ελλάδα το εγχώριο Τάγμα αριθμεί 107 μέλη και παραμένει πιστό στον Μεγάλο Διδάσκαλο από την Πορτογαλία. Ιδρύτρια του είναι η κυρία Ρούλα Ρογκάν, η οποία επί σειρά ετών είχε εργαστεί στην ΕΡΤ ως διερμηνέας.

 Όπως ανέφερε στο «Βήμα», «έχω σπουδάσει Γαλλική Φιλολογία στο Παρίσι με ιδιαίτερες σπουδές στον Μεσαίωνα. Όταν βρέθηκα το 1999 στην Ιταλία,συναντήθηκα με ιππότες της χώρας αυτής που άρχισαν να με μυούν στα μυστικά του Τάγματος.Τότε όμως ήμουν μια απλή “ντάμα”! Οταν ήλθα στην Ελλάδα, αναζητούσα ανάμεσα σε φίλους και γνωστούς άτομα για να δημιουργήσουμε και στην Ελλάδα τη δική μας οργάνωση Ναϊτών Ιπποτών, κάτι το οποίο συνέβη το 2001. Μέλη μας είναι μηχανικοί, αρχιτέκτονες, γιατροί και άλλα ευυπόληπτα άτομα». Στον δικτυακό τόπο του ελληνικού Τάγματος των Ιπποτών μνημονεύεται ότι «η πειθαρχία είναι το έμβλημά μας και εμπνεόμαστε από το ψυχικό σθένος των μελών μας, από τα οποία απαιτούμε σεβασμό, αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια». 

Η κυρία Ρογκάν έχει πλέον τον βαρύγδουπο τίτλο της Μεγαλόσταυρης Μεγάλης Ηγεμόνος και, όπως αναφέρει, «τα μέλη μας συγκεντρώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε ξενοδοχείο της οδού Καλλιρρόης. Φορούν μια ειδική μπέρτα με τον σταυρό των ιπποτών, την οποία προμηθευόμαστε από κατάστημα Ελληνικού νησιού. 



Ακολουθούμε ένα ειδικό τελετουργικό με ιπποτικούς χαιρετισμούς αλλά και τη διαδικασία εισδοχής νέων ιπποτών που περνούν ένα εξάμηνο δοκιμής για να ενταχθούν στο Τάγμα. Σε αυτές τις συναντήσεις όλοι πρέπει να κινούνται αλλά και να κάθονται με μια ευπρέπεια. Δεν μπορούμε, φέρ΄ ειπείν,να αφήσουμε έναν ιππότη να κάθεται στην καρέκλα του σταυροπόδι...». Αλίμονο...

Στο συγκεκριμένο τάγμα λειτουργούν διάφορες επιτροπές που ασχολούνται με το αναφερόμενο ως φιλανθρωπικό έργο των ιπποτών βοηθώντας παιδιά με νοητικά προβλήματα, διοργανώνοντας συσσίτια απόρων στο Πεδίον του Άρεως, παρέχοντας δωρεάν νομική βοήθεια σε άτομα που έχουν οικονομικά προβλήματα κτλ.


ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΝΑΪΤΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΝΑΤΟ


Στη χώρα μας υπάρχει και ένα δεύτερο «Τάγμα των Ιπποτών του Ναού»,το οποίο ιδρύθηκε μετά το μεγάλο παγκόσμιο σχίσμα του 1995 που...κλόνισε τις τάξεις των δραστήριων ιπποτών όλου του σύγχρονου κόσμου. Ηγέτης του είναι το υψηλόβαθμο στέλεχος ασφαλιστικής εταιρείας κ. Παύλος Τσολακιάν, ο οποίος φέρει τον μακρόσυρτο τίτλο του «Μεγάλου Εθνικού Διοικητή της Μεγάλης Επικράτειας της Ελλάδας- Μεγαλόσταυρου Αδελφού Ιππότη». 

Ο κ. Τσολακιάν, ο οποίος μαζί με έναν άλλον ασφαλιστή από τη Λάρισα ήταν από τους ιδρυτές το 2003 της δεύτερης ελληνικής οργάνωσης Ναϊτών Ιπποτών, αναφέρει ότι «η οργάνωσή μας αριθμεί σήμερα 220 μέλη και ο στόχος της είναι καθαρά φιλανθρωπικός. Δεν έχουμε καμία σχέση με βίαιες συμπεριφορές. Ας σημειωθεί ότι η παγκόσμια οργάνωσή μας έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ»...
Όπως αναφέρεται στο άρθρο 13 του Καταστατικού του Τάγματος που έχει κατατεθεί στο...ταπεινό Πρωτοδικείο, «μέλος μπορεί να γίνει οποιοδήποτε άτομο ανήκον σε αναγνωρισμένο χριστιανικό δόγμα το οποίο είναι έντιμο, σεβαστό και καλής φήμης στην κοινωνία (σ.σ.: ό,τι κι αν σημαίνει αυτό) και επιθυμεί να υπηρετήσει τις αρχές της Εταιρείας». 

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο site του Τάγματος, «μεταξύ των πλέον προεξεχόντων μελών περιλαμβάνονται διάφορα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ, πρώην σύμβουλοι του προέδρου των ΗΠΑ, μέλη της ευρωπαϊκής υψηλής αριστοκρατίας, χριστιανοί καθολικοί, χριστιανοί ορθόδοξοι, μέλη αγγλικανικών και λουθηρανικών Εκκλησιών, διπλωμάτες και ανώτεροι υπάλληλοι διαφόρων χωρών, των Ηνωμένων Εθνών ή των διακυβερνητικών οργανώσεων και πάνω από εκατό ναύαρχοι και στρατηγοί από διάφορες χώρες». Μάλιστα τμήμα Ναϊτών Ιπποτών εμφανίζεται και ανάμεσα στους στρατιωτικούς του ΝΑΤΟ! Μέλος του ελληνικού τάγματος είχε αποκαλυφθεί προ διετίας ότι ήταν και ένας στρατιωτικός που κατείχε σημαντική θέση στον κομματικό μηχανισμό του ΛΑΟΣ.

Και αυτό το Τάγμα διοργανώνει ειδικές τελετές σε κεντρικά ξενοδοχεία της Αθήνας. Όπως ανέφεραν σε έντυπο που εκδόθηκε σχετικά με την «Τελετή της Εθνικής Περικόσμησης» που πραγματοποιήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2009, «οι νέοι ιππότες και οι νέες αρχόντισσες με κατάνυξη και δέος έδωσαν τον όρκο του Τάγματος, περιεβλήθησαν τον μανδύα, περικοσμήθηκαν με τον Σταυρό του Τάγματος και έλαβαν το ξίφος, σύμβολο δύναμης και ετοιμότητας για να προσφέρουν τις αγαθοεργές υπηρεσίες τους». 

Στη συνέχεια αναφέρεται ότι οι νέοι «Ιππότες του Ναού» άρχισαν να γλεντούν με...τρόπο και αυτοσυγκράτηση! Όπως περιγράφεται, «ακολούθησε χορός και γλέντι μέχρι κάποια ώρα αφού οι επαγγελματικές υποχρεώσεις των ιπποτών και των αρχοντισσών επιβάλλουν μια κόσμια και συνετή κοινωνική συμπεριφορά και κάποια λογικώς αποδεκτά όρια ακόμα και στη διασκέδαση»...
Πάντως στις τάξεις των Ιπποτών του Ναού κυκλοφορούν φήμες για σειρά δυσαρεστημένων μελών και αποχωρήσεις, ενώ έχουν υπάρξει υπόνοιες για παράτυπες οικονομικές συναλλαγές. Από την άλλη πλευρά, στο Διαδίκτυο έχουν υπάρξει καταχωρίσεις αποχωρησάντων Ελλήνων «ιπποτών» που αναφέρονται σε «επικίνδυνους απατεώνες», σε «συγκεντρώσεις ματαιόδοξων από το Κολωνάκι» και για «νεόπλουτους που καμαρώνουν να φοράνε την μπέρτα».
http://www.eglimatikotita.gr