English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Γ. Βλαχογιάννης: Ο Έλληνας που βρίσκεται καθημερινά στο κινητό σου χωρίς να το ξέρεις






Στον διάδρομο του βιβλιοπωλείου "Ιανός", αναζητώντας το καταλληλότερο φόντο για να ξεκινήσει ένας ολιγόλεπτος διάλογος με τον... "Σαμουράι του software" - όπως χαρακτηρίζει τον εαυτό του σε προσωπικά προφίλ σε κοινωνικά μέσα. 
Ο Γιάννης Βλαχογιάννης ίσως δεν είναι γνωστός στο ευρύ κοινό, αλλά αποτελεί τον Έλληνα "βετεράνο" της Samsung, SoundCloud, Skype, Instagram, Shazaam που θαυμάζουν - έστω και αν δεν το παραδέχονται - όσοι ασχολούνται με την τεχνολογία και τα ψηφιακά μέσα.
"Είμαι καθημερινά στο κινητό σου", ήταν η καταλυτική φράση για να ξεκινήσει μία συναρπαστική συζήτηση, λίγων αλλά ουσιαστικών λεπτών, με τον 31χρονο Έλληνα που έφερε την επανάσταση στις εφαρμογές της κινητής τηλεφωνίας σε όλο τον κόσμο και για τον οποίο έχει "κάτι" να γράψει... το αμερικανικό επιχειρηματικό περιοδικό Forbes.
Η εταιρία την οποία εμπνεύστηκε, οραματίστηκε και τελικά ίδρυσε μαζί με τον Παναγιώτη Παπαδόπουλο το 2010 ακούει στο όνομα Bugsenseαναφέρθηκε στο blog του google app engine σαν παράδειγμα επιτυχημένης εφαρμογής και πλέον, πάνω από 8.000 προγραμματιστές από όλο τον κόσμο καταχωρήθηκαν στο πελατολόγιό του.
"Πώς γίνεται να είσαι καθημερινά στο κινητό μου;". Αν και η ερώτηση, θεωρήθηκε σίγουρα αναμενόμενη, ο ίδιος ξεκίνησε να περιγράφει κάτι που τουλάχιστον οι μισοί από εμάς αγνοούμε καθημερινά. 
"Η εταιρία μας σχεδίασε το εργαλείο που διευκολύνει προγραμματιστές να εντοπίζουν σε πραγματικό χρόνο τεχνικά σφάλματα σε εφαρμογές. Μια βιβλιοθήκη δηλαδή με έτοιμους μηχανισμούς για να βοηθήσουν τους δημιουργούς μιας εφαρμογής να ενημερώνονται άμεσα για τυχόν δυσλειτουργίες.
Για παράδειγμα, όταν χρησιμοποιείς μια εφαρμογή στο iPhone ή σε οποιοδήποτε άλλο κινητό, καμιά φορά σταματάει να λειτουργεί και κλείνει (κρασάρει στην καθομιλουμένη).
Ο προγραμματιστής που την έφτιαξε δεν ξέρει τι πραγματικά συνέβη, έτσι ώστε να μπορέσει να επιδιορθώσει άμεσα το πρόβλημα. Με το εργαλείο που έχουμε δημιουργήσει εμείς, τού λέμε τι ακριβώς έγινε, συλλέγοντας στοιχεία από όλον τον κόσμο".
Εν ολίγοις, ο Γιάννης Βλαχογιάννης ή αλλιώς Jon Romero  - όπως είναι σήμερα το ψευδώνυμό του - είναι ο "Μr. Το πρόγραμμα δεν ανταποκρίνεται. Θέλετε να γίνει αναφορά;"... εργαλείο που κατάφερε να "τρυπώσει" σε περισσότερα από 40 εκατομμύρια κινητά σε όλο τον κόσμο (Το εντυπωσιακό είναι ότι η μέχρι πρότινος απρόσωπη ερώτηση έχει πλέον αποκτήσει σάρκα και οστά... α λα ελληνικά).
Αν και η αδυναμία έκδοσης βίζας για μεγάλο χρονικό διάστημα εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό εμπόδιο σε πολλούς από τους στόχους της θαυματουργής ομάδας, ο Γιάννης Βλαχογιάννης συνεχίζει με αμείωτη τρέλα και πάθος να εργάζεται για την βελτιστοποίηση των εργαλείων που άλλαξαν την καθημερινότητα χιλιάδων προγραμματιστών.
"Προς το παρόν τα λειτουργικά συστήματα που υποστηρίζουμε είναι το Android, iOS και Windows Phone 7. Σχεδιάζουμε να προσθέσουμε υποστήριξη για Mac OS X, Windows 8 και να βελτιώσουμε την υποστήριξη που παρέχουμε για HTML5".
Σε πιο απλά ελληνικά, ήδη το επαναστατικό εργαλείο των "Ελλήνων σχεδιαστών" επεκτάθηκε σε εφαρμογές για υπολογιστές, ενώ δεν αποκλείεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, να κάνει το ντεμπούτο του και σε παιχνιδομηχανές, όπως το X - Box.
Ωστόσο, ο γνωστός startuper που ταξίδεψε μέχρι τις Η.Π.Α. για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα στην Silicon Valley αποδεικνύοντας περίτρανα ότι "Ελληνικά μυαλά, υπάρχουν!..." βρίσκεται στην χώρα μας, για να κάνει καινούργια ανοίγματα... στον χώρο της μουσικής.
Μετά το περίφημο "Start up or shut up" (Ξεκίνα ή αλλιώς βούλωσέ το) που δήλωσε σε συνέντευξή του στο coLABworkspace.com τον περασμένο Απρίλιο, ο Γιάννης Βλαχογιάννης δεν έχει σκοπό να σταματήσει να εντυπωσιάζει το κοινό του με τις καινοτόμες ιδέες του.
Προσκεκλημένος στο ελληνικό Ignite Show που διοργανώνεται στην Αθήνα στις 20 Σεπτεμβρίου στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, θα παρουσιάσει την εξέλιξη της ιδέας που επινόησε στον τομέα της μουσικής.
"Είναι το τρίτο Ignite στο οποίο λαμβάνω μέρος. Φουλ άγχος, γιατί πρέπει να επικοινωνήσεις την ιδέα σου σε 20 slides και όσο πιο γρήγορα γίνεται. Αυτό που παρουσίασα στην Αμερική πριν χρόνια ήταν μία γλώσσα προγραμματισμού στην μουσική. Παρουσίασα ουσιαστικά το πώς η μουσική εφευρέθηκε από τους Αρχαίους Έλληνες. Πώς από τις νότες, περάσαμε στις συχνότητες και πώς η γλώσσα αυτή μπορεί να διαχειριστεί πιο εύκολα τις συχνότητες", σημειώνει στο NEWS 247 ο Γιάννης Βλαχογιάννης.
Μετά το τέλος της παρουσίασης, εκατοντάδες tweets διέδωσαν την ιδέα, ενώ χρησιμοποιήθηκε αμέσως από εταιρίες σαν open source εργαλείο.
Το δεύτερο Ignite βρήκε το Γιάννη Βλαχογιάννη να ακούει την Συμφωνία του Μπετόβεν γραμμένη στην γλώσσα του προγραμματισμού που ο ίδιος εφηύρε. Και το όνομα αυτής..... M.A.D. (Music As Data)...
Tι περιμένει από την τρίτη κατά σειρά διοργάνωση, στην οποία συμμετέχει; Σίγουρα να εξελιχθεί περισσότερο η ιδέα του στην μουσική, αλλά και να νιώσει ξανά την έκρηξη (Ignite) σε σώμα και ψυχή που προσφέρει το show.
Εμείς δεν μπορούμε παρά να του ευχηθούμε "Καλή επιτυχία"!

ΠΗΓΗ: news247