English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Ένα μήλο την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα...




Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα μήλα είναι ωφέλιμα για την υγεία μας. Πώς αλλιώς θα έβγαινε και η παροιμία «ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα»;



Ο Σεπτέμβριος κοντεύει να φτάσει στη μέση του και μαζί με αυτόν, ξεκινά και η περίοδος συγκομιδής ενός από τα αγαπημένα μας super φρούτα, του μήλου.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα μήλα είναι ωφέλιμα. Πώς αλλιώς θα έβγαινε και η παροιμία «ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα»;
Αυτό το θρεπτικό φρούτο, περιέχει αρκετές φυτικές ίνες, βιταμίνες (C), αντιοξειδωτικά και μέταλλα, τα οποία είναι πολύ ωφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ θερμιδικά αποδίδει λίγες θερμίδες και αποτελείται από νερό σε ποσοστό 84%.
Αλλά υπάρχει και μια σειρά από λιγότερο γνωστούς λόγους, για να το συμπεριλάβετε στη διατροφή σας. Μερικά από τα πιο σημαντικά οφέλη του μήλου στην υγεία μας, παρουσιάζονται παρακάτω.
Τα μήλα μειώνουν τη χοληστερόλη
Ένα μεσαίου μεγέθους μήλο, περιέχει περίπου τέσσερα γραμμάρια φυτικών ινών. Μία από αυτές είναι η πηκτίνη, ένας τύπος διαλυτής ίνας που έχει συνδεθεί με τα χαμηλότερα επίπεδα της LDL ή «κακής» χοληστερόλης. Αυτό συμβαίνει γιατί εμποδίζει την απορρόφηση της χοληστερόλης, βοηθώντας το σώμα να την χρησιμοποιήσει, αντί να την αποθηκεύσει.
Τα μήλα δημιουργούν πληρότητα στο στομάχι

Οι πλούσιες φυτικές ίνες που υπάρχουν στα μήλα, ευθύνονται επίσης για το αίσθημα πληρότητας που νιώθουμε όταν τα τρώμε, χωρίς μάλιστα να φορτωνόμαστε με πολλές θερμίδες (περ. 95 σε ένα μεσαίου μεγέθους φρούτο). Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα μας χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να χωνέψει μια σύνθετη ίνα, απ’ ό, τι πιο απλά υλικά όπως η ζάχαρη ή τα επεξεργασμένα δημητριακά. Οτιδήποτε με τουλάχιστον τρία γραμμάρια φυτικών ινών, είναι μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να λαμβάνουν περίπου 25 με 40 γραμμάρια την ημέρα.
Τα μήλα μας κρατούν λεπτούς
Ένα στοιχείο της φλούδας του μήλου (η οποία έχει επίσης το μεγαλύτερο μέρος των ινών), ονομάζεται ουρσολικό οξύ και συνδέεται με το χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη. Αυτό συμβαίνει επειδή ενισχύει το κάψιμο των θερμίδων και αυξάνει τους μυς. Επίσης, σε πιθανή υπογλυκαιμική φάση ένα μήλο ικανοποιεί την επιθυμία για γλυκό και εξαλείφει την ατονία ή τη ζάλη που προκαλούν τα χαμηλά επίπεδα της γλυκόζης.
Τα μήλα προλαμβάνουν τα αναπνευστικά προβλήματα
Η κατανάλωση πέντε ή περισσότερων μήλων την εβδομάδα (λιγότερο από ένα μήλο την ημέρα!), έχει συνδεθεί με την καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων, πιθανότατα λόγω ενός αντιοξειδωτικού που ονομάζεται κερκετίνη και βρίσκεται στη φλούδα των μήλων (καθώς και στα κρεμμύδια και τις ντομάτες). Και τα οφέλη του μήλου στην αναπνοή, είναι ακόμη περισσότερα: Μια μελέτη του 2007 διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που τρώνε πολλά φρούτα, είναι λιγότερο πιθανό να έχουν παιδιά με άσθμα.
Τα μήλα καταπολεμούν το κρυολόγημα
Αν και δεν θέλουμε να τα συγκρίνουμε με τα πορτοκάλια, τα μήλα θεωρούνται μια καλή πηγή της βιταμίνης C που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, με πάνω από 8 χιλιοστά του γραμμαρίου σε ένα μεσαίου μεγέθους φρούτο, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 14% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας.
Τα μήλα μπορεί να καταπολεμήσουν τον καρκίνο

Το 2004, μια γαλλική έρευνα διαπίστωσε ότι μια χημική ουσία στα μήλα, βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Και το 2007, μια άλλη μελέτη βρήκε κάποιες ενώσεις που ονομάζονται τριτερπενοειδή και φαίνεται να καταπολεμούν τον καρκίνο του ήπατος, του παχέος εντέρου και του μαστού.
Τα μήλα μειώνουν την πιθανότητα εκδήλωσης διαβήτη
Μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition, διαπίστωσε ότι τα μήλα, καθώς και τα αχλάδια και τα βατόμουρα, συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, λόγω της κατηγορίας των ανθοκυανών, των αντιοξειδωτικών, που είναι επίσης υπεύθυνα για το κόκκινο, το μωβ και το μπλε χρώμα στα φρούτα και τα λαχανικά.
Τα μήλα ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου
Το μήλο έχει συνδεθεί με την άνοδο στην παραγωγή της ακετυλοχολίνης, η οποία επικοινωνεί μεταξύ των νευρικών κυττάρων κι έτσι τα μήλα μπορεί να βοηθήσουν τη μνήμη μας και να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου Alzheimer.
Μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, μπορεί να έχει παρόμοια αποτελέσματα, οπότε τα μήλα, δεδομένου ότι είναι ιδιαίτερα πλούσια σε κερκετίνη, είναι ωφέλιμα, σύμφωνα με μια έρευνα του 2004.


http://www.clickatlife.gr

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας.Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.