English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Για ποια πράγματα μετανιώνουμε στη ζωή μας;





Της Ζαφείρως Αναστασίου

Ο Νότης Σφακιανάκης στο γνωστό παλιό του τραγούδι, "μετάνιωσε", για κάθε ώρα και στιγμή... Εμείς άραγε για ποια πράγματα μετανιώνουμε πραγματικά στη ζωή μας; Διαβάστε τα 5 δημοφιλέστερα πράγματα για τα οποία θα έπρεπε να μετανιώνουμε την ώρα και τη στιγμή... 

Το συγκεκριμένο άρθρο δε βασίζεται σε μια πιστοποιημένη μελέτη, αλλά στις παρατηρήσεις μιας νοσοκόμας η οποία έζησε από κοντά τις τελευταίες στιγμές πολλών ανθρώπων. Η Αυστραλή νοσοκόμα, Bronnie Ware η οποία συνομιλούσε με άτομα στις τελευταίες βδομάδες της ζωής τους, κατέγραψε τα σημαντικότερα πράγματα για τα οποία μετανιώνουν οι άνθρωποι προτού πεθάνουν. Η Ware στη συνέχεια τα ανέβασε σ’ένα μπλογκ ονόματι “Inspiration and Chai”, το οποίο γνώρισε τεράστια απήχηση και αυτό την ώθησε αργότερα να γράψει το βιβλίο “The top five regrets of dying”.

Άτομα που βρισκόταν στο τελευταίο στάδιο της ζωής τους, ρωτήθηκαν “Τι έχουν μετανιώσει στη ζωή τους ή τι θα έκαναν διαφορετικά αν είχαν την ευκαιρία”. Οι πιο δημοφιλείς απαντήσεις ήταν οι εξής:

1. Μακάρι να είχα το κουράγιο να ζήσω τη ζωή που ήθελα εγώ και όχι οι άλλοι.
Aυτή ήταν η πιο συνηθισμένη απάντηση που έδιναν όλοι, σύμφωνα με τη Ware. Σε αυτή τη φάση οι άνθρωποι καταλάβαιναν πως πολλά από τα όνειρα τους παρέμεναν απραγματοποίητα, λόγω των αποφάσεων που πήραν ή δεν πήραν. 

2. Μακάρι να μη δούλευα τόσο σκληρά.
Αυτή την απάντηση την έδιναν συνήθως οι άντρες, οι οποίοι μετάνιωναν που έχαναν την ευκαιρία να δουν τα παιδιά τους να μεγαλώνουν και που δεν αφιέρωναν αρκετό χρόνο στη σύντροφο τους.

3. Μακάρι να είχα το κουράγιο να εκφράσω τα συναισθήματα μου.
Πολλοί ήταν οι άνθρωποι και από τα δύο φύλα, που μετάνιωσαν για συναισθήματα τα οποία είχαν καταπιέσει.

4. Μακάρι να κρατούσα επαφή με τους φίλους μου.
Στις τελευταίες τους στιγμές, οι άνθρωποι μετάνιωσαν για φιλίες που δεν κατάφεραν να κρατήσουν στη ζωή τους. 

5. Μακάρι να άφηνα τον εαυτό μου να ήταν πιο χαρούμενος.
Αυτό ίσχυε και για τα δύο φύλα. Οι άνθρωποι σε αυτό το στάδιο συνειδητοποίησαν πως η ευτυχία είναι επιλογή μας. 

Το γενικό συμπέρασμα της Ware είναι πως οι άνθρωποι δεν είχαν μετανιώσει για λεφτά, ταξίδια και σχέσεις, αλλά για απλά καθημερινά πράγματα, όπως οι φίλοι που έχασαν, η υπερβολική δουλειά και τα ανέκφραστα συναισθήματα τους. Αν και το άρθρο μπορεί να φαίνεται ματαιόδοξο σε μερικούς, στην ουσία κρύβει αισιοδοξία γιατί μας αποκαλύπτει απλά μυστικά, τα οποία αν και θεωρούμε δεδομένα, είναι τα κύρια συστατικά της ευτυχίας. Το άρθρο μας υπενθυμίζει πως ζούμε μόνο μια φορά, επομένως είναι ωραίο να κάνουμε πράγματα που εμείς θέλουμε και που μας κάνουν ευτυχισμένους. 

Πηγή: guardian.co.uk


Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας.Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.