English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Ο άνθρωπος που θα ζήσει 1000 έτη έχει ήδη γεννηθεί!




Μέχρι και την ηλικία των… 1000 ετών θα μπορεί πιθανότατα να φτάσει ο άνθρωπος μετά από επαναπροσδιορισμό των ορίων ηλικίας από τη σύγχρονη ιατρική- αλλά και από σειρά επιστημονικών μελετών-, σπάζοντας το μέχρι πρότινος ρεκόρ των… 120 ετών!

Καταρρίπτεται η αντίληψη του ότι υπάρχει κάποιο δεδομένο όριο στη διάρκεια ζωής του ανθρώπου, μετά από επιστημονικό συνέδριο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που ασχολήθηκε με το εν λόγω ζήτημα.
Ο Πολ Χοντζ, επικεφαλής του Harvard Generations Policy Program, υπογράμμισε ότι «οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο που αντιμετωπίζουν κρίση στο θέμα της συνταξιοδότησης, του εργατικού δυναμικού που γερνάει και του αυξανόμενου κόστους περίθαλψης, πρέπει να προετοιμαστούν άμεσα για να χειριστούν αυτή την πραγματική πρόκληση».
«Το προσδόκιμο ζωής πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά και οι υπάρχουσες πολιτικές αναμένεται να αποδειχθούν απόλυτα ανεπαρκείς,» προβλέπει ο ίδιος.
Tο όριο ζωής μπορεί να επεκταθεί κατά 40% απλά και μόνο αν περιορισθεί η κατανάλωση θερμίδων, σύμφωνα με πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια, με επικεφαλής τον Ρίτσαρντ Μίλερ από την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Michigan.
Αν το ποσοστό αυτό μεταφραστεί σε ανθρώπινους όρους μπορεί να σημαίνει ότι ο μέσος όρος ζωής στις πλούσιες χώρες μπορεί να αυξηθεί από τα 80 χρόνια στα 112, με αποτέλεσμα πολλά άτομα να ζουν πολύ περισσότερα χρόνια από ότι τώρα.
«O άνθρωπος που θα κλείσει τα 1000 έχει ήδη γεννηθεί!»
Ο Όμπρει Ντε Γκρέι, γεροντολόγος στο πανεπιστήμιο Cambridge, βλέπει ακόμα πιο πέρα. Πιστεύει ότι ο πρώτος άνθρωπος που θα ζήσει μέχρι την ηλικία των 1.000 ετών κυκλοφορεί ανάμεσα στους «κοινούς θνητούς».
Όπως υποστήριξε o Ντε Γκρέι στο συνέδριο της Οξφόρδης, οι περιοδικές «διορθώσεις» στο ανθρώπινο σώμα με τα βλαστοκύτταρα, γονιδιακές θεραπείες και άλλες μεθόδους μπορούν μελλοντικά να σταματήσουν εξ” ολοκλήρου τη διαδικασία της ανθρώπινης γήρανσης.
Μια τέτοια προχωρημένη άποψη βρίσκει αντίθετους άλλους επιστήμονες οι οποίοι πιστεύουν ότι το προσδόκιμο ζωής δεν είναι κάτι απόλυτα σταθερό.
Στόχος δεν αποτελεί το να ζούμε πολλά χρόνια, αλλά το να ζούμε χρόνια με υγεία, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Για να είναι επιθυμητή η καθυστέρηση της γήρανσης είναι ορθό να μεταφράζεται σε καθυστέρηση ασθενειών όπως είναι ο καρκίνος, το Αλτσχάιμερ και οι παθήσεις της καρδιάς που πλήττουν το ανθρώπινο είδος, σύμφωνα με τον Τζάι Ολσάνσκι του Πανεπιστημίου Illinois στο Σικάγο.
Η βιολογία της γήρανσης είναι κάτι ιδιαίτερα σύνθετο, συνεπώς για να κατανοηθεί πλήρως θα χρειαστούν μεγάλες επενδύσεις από τις κυβερνήσεις σε προγράμματα και σε ανάλογα πειράματα.