English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

160 έρευνες συνιστούν: Χαμογελάστε και ζήστε περισσότερο





Προτιμήστε να βλέπετε το ποτήρι μισογεμάτο και εξασφαλίστε πολλά χρόνια ζωής, λένε επιστήμονες που ανασκόπησαν πάνω από 160 σχετικές έρευνες και βρήκαν «ξεκάθαρες και ακαταμάχητες αποδείξεις» ότι οι χαρούμενοι άνθρωποι απολαμβάνουν καλύτερη υγεία και μετρούν περισσότερα κεράκια γενεθλίων. 

«Σχεδόν σοκαρίστηκα και σίγουρα εξεπλάγην όταν είδα τη συνέπεια των δεδομένων», δήλωσε ο Ed Diener, επίτιμος καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις και επικεφαλής της πρόσφατης επισκόπησης. Ο Diener εξήγησε ότι αν και ελάχιστες από τις μελέτες που εξετάστηκαν, διαπιστώνουν το αντίθετο, «η μεγάλη πλειονότητα … υποστηρίζει το συμπέρασμα ότι η ευτυχία συνδέεται με την υγεία και τη μακροζωία». 

Μάλιστα, οι ενδείξεις που συσχετίζουν τη θετική σκέψη με τη μακροβιότητα είναι πιο ισχυρές ακόμη και από αυτές που συνδέουν την παχυσαρκία με το μειωμένο προσδόκιμο ζωής.

Στην επισκόπηση συμπεριλήφθηκαν 8 διαφορετικοί τύποι μακρόχρονων ερευνών και κλινικών δοκιμών τόσο σε ανθρώπους όσο και σε πληθυσμούς ζώων. 

Για παράδειγμα, έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 5.000 φοιτητών και διήρκεσε πάνω από 40 χρόνια, βρήκε ότι οι πιο πεσιμιστές συμμετέχοντες είχαν λιγότερες πιθανότητες να ζήσουν πολύ. 

Αντιστοίχως, τα εργαστηριακά πορίσματα καταδεικνύουν ότι η καλή διάθεση μειώνει τα επίπεδα των ορμονών που ελέγχουν το στρες, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά την επαναφορά της φυσιολογικής λειτουργίας της καρδιάς ύστερα από έντονη προσπάθεια. 

Άλλη μελέτη συμπέρανε ότι πειραματόζωα που ζούσαν υπό αγχογόνες συνθήκες –π.χ., σε στριμωγμένα κλουβιά-, είχαν ασθενέστερο ανοσοποιητικό και μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρδιοπάθεια, συγκριτικά με τα ζώα που τύγχαναν καλύτερης μεταχείρισης. 

Ο Diener σημείωσε ότι οι περισσότερες ιατρικές οδηγίες εστιάζουν στην παχυσαρκία, το κάπνισμα, τη διατροφή και την άσκηση, αλλά «ίσως είναι καιρός να προσθέσουμε στη λίστα την ευτυχία και την αποφυγή χρόνιου άγχους και κατάθλιψης»! 

Η έρευνα δημοσιεύθηκε χθες στο επιστημονικό έντυπο «Applied Psychology: Health and Well-Being». 

Πηγή: Reuters