English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Ο γάμος της Τζάκι Κένεντι και του Αριστοτέλη Ωνάση




Ο γάμος της Τζάκι Κένεντι και του Αριστοτέλη Ωνάση


Στις 20 Οκτωβρίου του 1968, όλος ο κόσμος έστρεφε το βλέμμα του στο νησάκι του Σκορπιού στο Ιόνιο, νότια της Λευκάδας, όπου κάτω από το μελαγχολικό φθινοπωρινό ψιλόβροχο η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ Ζακλίν Μπουβιέ-Κένεντι, εικόνισμα για εκατομμύρια Αμερικανούς, παντρευόταν τον έλληνα κροίσο - «μαύρο πανί» για τους Κένεντι - Αριστοτέλη Ωνάση. Εκείνη ήταν 39 ετών και εκείνος 62. Είχαν περάσει πέντε χρόνια από τότε που ο σύζυγος της Τζάκι και πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι είχε δολοφονηθεί στο Ντάλας και μόλις τεσσερισήμισι μήνες από τότε που ο αδερφός του, το φαβορί για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές Μπομπ Κένεντι, έπεφτε νεκρός από τη σφαίρα του Παλαιστίνιου Σιρχάν Σιρχάν στο Λος Αντζελες. Η τρομοκρατημένη χήρα μπορεί να είχε γίνει η ενσάρκωση του μύθου των Κένεντι, ζητούσε όμως σωματική και οικονομική προστασία για εκείνη και τα παιδιά της. Ο ισχυρός Ελληνας από τη μεριά του, με χαρά θα τύλιγε το όνομά του με τη λάμψη της διασημότερης της δυναστείας Κένεντι, κατακτώντας τη γυναίκα-«τρόπαιο». Και οι δύο ήταν άνθρωποι που ήξεραν να παίρνουν αυτό που ήθελαν από τη ζωή.
Το ψιλόβροχο της 20ής Οκτωβρίου ήταν η κατάληξη μιας τρομερήςκαταιγίδας, με την οποία είχε υποδεχθεί στον Σκορπιό τους λίγους προσκεκλημένους που έφτασαν εκεί για τον γάμο της, την προηγούμενη ημέρα. Από την πλευρά της Τζάκι ήταν εκεί τα παιδιά της, Καρολίνα και Τζον-Τζον, η μητέρα της, Τζάνετ Νόρτον Λι, ο πατριός της, Χιου Οτσινκλος και η αδερφή της Λι Ράτζβιλ. Και όσο για τα παιδιά του Αριστοτέλη Ωνάση από τον πρώτο του γάμο με την Τίνα Λιβανού, Αλέξανδρο και Χριστίνα, ήταν φανερό ότι οι διαθέσεις τους απέναντι σε αυτό τον γάμο ήταν ασορτί με τον καιρό. Αλλά αυτό μάλλον δεν ενδιέφερε την Τζάκι Κένεντι, η οποία κατέφθασε στο γραφικό εκκλησάκι της Παναγίτσας για να δέσει για πάντα το επίθετο Ωνάση με το όνομά της, φορώντας νυφικό με την υπογραφή Βαλεντίνο, με μικρά κουμπάκια-πέρλες από πάνω μέχρι τη μέση, και λευκή κορδέλα στα μαλλιά - τις πληροφορίες μας τις δίνουν οι ελάχιστοι δημοσιογράφοι οι οποίοι είχαν καλύψει τον γάμο, αυτοί που είχε επιλέξει το ζεύγος· τυχεροί δημοσιογράφοι αφού ο γάμος απασχολούσε απ' άκρου εις άκρον τον πλανήτη.
Οι τελετουργίες συνεχίστηκαν με τη δεξίωση στη θαλαμηγό «Χριστίνα», που ήταν ελλιμενισμένη εκεί δίπλα, το σύμβολο κύρους του Ωνάση, μιας και εκεί είχαν φιλοξενηθείπροσωπικότητες όπως ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, η Γκρέτα Γκάρμπο και η Μαρία Κάλλας - η οποία, παραμερισμένη από τον «Αρίστο» της για τον οποίο θυσίασε καριέρα και οικογένεια, δήλωσε αινιγματικά για τους νεόνυμφους από το Παρίσι: «Είμαι ευτυχής γι' αυτούς που είναι ευτυχείς». Αν η ευτυχία πάντως προσμετράται μόνο σε υλικά αγαθά, η Τζάκι Κένεντι Ωνάση πρέπει να πέταγε στα ουράνια: η νεόνυμφη έφτασε στη θαλαμηγό φορώντας στο αριστερό της χέρι ένα πελώριο ρουμπίνι σε σχήμα καρδιάς, με διαμάντια γύρω γύρω, ενώ από τα αφτιά της κρέμονταν δύο εξίσου μεγάλα ρουμπίνια, δεμένα με διαμάντια και αυτά.
Στην ίδια θαλαμηγό, ο Ωνάσης και η Κένεντι είχαν κάνει την πρώτη τους γνωριμία περίπου δέκα χρόνια νωρίτερα: το καλοκαίρι του 1957, η «Χριστίνα» κυριαρχούσε στο λιμάνι του Μόντε Κάρλο και ένας από τους πλέον εξέχοντες επιβαίνοντες στη θαλαμηγό ήταν ο Ουίνστον Τσόρτσιλ. Ο τότε γερουσιαστής Μασαχουσέτης Τζακ Κένεντι και η κομψή σύζυγός του Τζάκι, οι οποίοι ήταν στο Μονακό, δέχτηκαν πρόσκληση από τον Ωνάση για ένα ποτό στο γιοτ του. Ο οικοδεσπότης ήθελε να συστήσει τον Κένεντι στον γηραιό πλέον θρύλο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ως τον ικανό πολιτικό που είχε τα προσόντα να εξελιχθεί σε πρόεδρο των ΗΠΑ. Αλλά αυτός που γοητεύτηκε τελικά ήταν ο ίδιος ο Ωνάσης από τη σύζυγο του γερουσιαστή. Η επαφή την οποία διατήρησε έκτοτε μαζί της ήταν τόσο συστηματική ώστε, όταν προθυμοποιήθηκε να της διαθέσει το γιοτ του για να απαλύνει με μια κρουαζιέρα στο Ιόνιο και στην Κωνσταντινούπολη τον πόνο της για τον πρόωρο χαμό του γιου της Πάτρικ, η Τζάκι είπε «ναι». Στις 18 Σεπτεμβρίου του 1963, ο ανανεωμένος από το ραφινάτο γούστο της Τζάκι Κένεντι Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η πρώτη κυρία θα περνούσε τις δύο πρώτες εβδομάδες του Οκτώβρη στην Ελλάδα «κάνοντας διακοπές και αναρρώνοντας». Εκεί, στις ελληνικές θάλασσες και στα στενά του Βοσπόρου, πάνω στο γιοτ που είχε γίνει η Μέκκα των πλουσίων και των διασήμων - σε δικό του γήπεδο με άλλα λόγια -, ο μεσογειακός Αριστοτέλης Ωνάσης γοήτευσε την κοσμοπολίτισσα πρώτη κυρία, η οποία λίγους μήνες αργότερα θα βίωνε την τραυματική δολοφονία του συζύγου της. Και τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους.



 http://archive.in.gr/