English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Ενα ζεστό μπάνιο διώχνει τη μοναξιά



Ερευνα έδειξε ότι το ζεστό νερό λειτουργεί ως υποκατάστατο της συντροφιάς...

Αν νιώθετε μοναξιά, κάντε ένα ζεστό μπάνιο. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με νέα ψυχολογική στις ΗΠΑ, κάνοντας ένα πολύωρο μπάνιο «μπορεί να αντιμετωπιστεί το αίσθημα της μοναξιάς και του αποκλεισμού».

Η έρευνα έδειξε ότι το ζεστό νερό λειτουργεί ως υποκατάστατο της συντροφιάς. Φαίνεται μάλιστα πως τα άτομα που νιώθουν μοναξιά προτιμούν υποσυνείδητα τα ζεστά μπάνια και ντους, για να αποβάλλουν αρνητικά συναισθήματα: συγκεκριμένα, όσο μεγαλύτερο είναι το αίσθημα της μοναξιάς που νιώθει ένας άνθρωπος, τόσο περισσότερα μπάνια και ντους κάνει, τόσο περισσότερο κάθεται μέσα σε αυτά και τόσο πιο ζεστό είναι το νερό το οποίο χρησιμοποιεί!

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Γέιλ ζήτησαν από ένα γκρουπ 400 εθελοντών ηλικίας 18 έως 65 ετών να κρατούν ημερολόγιο με τα καθημερινά τους μπάνια και να καταγράφουν πώς νιώθουν πριν και μετά από αυτά.
Στην συνέχεια, κατέγραψαν τα επίπεδα μοναξιάς αφ' ότου έδωσαν στους εθελοντές να κρατούν κρύες και ζεστές θερμοφόρες σε μια προσπάθεια να επιβεβαιώσουν τον δεσμό ανάμεσα στη θερμότητα και την θέρμη που νιώθει κανείς εάν βρίσκεται κοντά σε φίλους και μέλη της οικογένειάς του.

Ισχυρίζονται μάλιστα ότι ο σύνδεσμος αυτός μεταξύ φυσικής και κοινωνικής ζεστασιάς γεννιέται στο μυαλό μας από την νηπιακή ηλικία, κάτι που μπορεί να εξηγήσει γιατί τα ζεστά ποτά και οι σούπες προκαλούν σε πολλά άτομα αίσθημα ανακούφισης και παρηγοριάς.

«Οι ζεστές σωματικές εμπειρίες αποδείχθηκε ότι μειώνουν σημαντικά τη στενοχώρια που προκαλείται λόγω του κοινωνικού αποκλεισμού», αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ψυχολογική επιθεώρηση Emotion. «Όσο απομονωνόμαστε, προσπαθούμε να αντικαταστήσουμε την ελλιπή κοινωνική ζέστη με την φυσική ζέστη».

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα συμπεράσματα τους θα μπορούσαν να αποδειχθούν σημαντικά για τον τρόπο με τον οποίο θεραπεύονται η κατάθλιψη και οι συναισθηματικές διαταραχές. Σε ανάλογα συμπεράσματα καταλήγει και μια μελέτη που έγινε στον Καναδά, κατά την οποία επίσης διαπιστώθηκε ότι οι συμμετάσχοντες ήταν πιο κρύοι σωματικά όταν ένιωθαν μοναξιά.


tovima.gr