English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Όταν τα δέντρα σταμάτησαν ένα διαστημικό λεωφορείο



Οι «σκληροί» δρόμοι του Λος Άντζελες

Ζυγίζει 75 τόνους, έχει ταξιδέψει με ταχύτητα 28.160 χιλιομέτρων ανά ώρα και από το 1992 έχει πραγματοποιήσει 25 διαστημικά ταξίδια, διανύοντας περισσότερα από 196 εκατομμύρια χιλιόμετρα και κάνοντας το γύρο του κόσμου σχεδόν 4.700 φορές.

Κι όμως, σταμάτησε μπροστά στο εμπόδιο λίγων... δέντρων.

Ο λόγος για το διαστημικό λεωφορείο Endeavour των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο πραγματοποιεί το κύκνειο άσμα της εικοσαετούς θητείας του, φερόμενο στους δρόμους του Λος Άντζελες, προτού φτάσει στον τελικό του προορισμό, το Επιστημονικό Κέντρο της Καλιφόρνια.

Χιλιάδες κάτοικοι της μεγαλούπολης έχουν συγκεντρωθεί για να χαιρετήσουν το Endeavour στο τελευταίο του ταξίδι, ωστόσο το διαστημικό λεωφορείο συνάντησε μερικά απροσδόκητα... δέντρα που εμπόδιζαν τα φτερά του κατά μήκος της διαδρομής, παρά το γεγονός ότι περισσότερα από 400 δέντρα είχαν αφαιρεθεί από τους δρόμους του Λος Άντζελες για αυτό το λόγο.

Τα περισσότερα από τα «ενοχλητικά» φυτά δεν γινόταν να κοπούν λόγω της μεγάλης ηλικίας τους ή για ιστορικούς λόγους, δεδομένου ότι μερικά από αυτά είχαν φυτευτεί προς τιμήν του ακτιβιστή Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Οι υπεύθυνοι για τη μεταφορά του Endeavour χρειάστηκε να επιστρατεύσουν την εφευρετικότητά τους, μετακινώντας τα φτερά κάτω από τα κλαδιά ή σηκώνοντας τα πάνω από τους κορμούς των δέντρων.

Λόγω αυτών των καθυστερήσεων, και άλλων τεχνικών προβλημάτων, το διαστημικό λεωφορείο αναμένεται να φτάσει στο Επιστημονικό Κέντρο της Καλιφόρνια το βράδυ της Κυριακής, ώρα Ελλάδας, αντί για τα ξημερώματα όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο.