Οι έρευνες, δύο στην πόλη της Νέας Υόρκης κάλυψαν χρονική περίοδο σχεδόν μιας δεκαετίας και αφορούσαν περίπου 1.000 παιδιά ηλικίας έως εννέα ετών.
Οι ερευνητές, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το New Scientist, εστιάστηκαν στην έκθεση των εγκύων μητέρων στην οικογένεια των οργανοφωσφορικών παρασιτοκτόνων που τυγχάνουν ευρείας χρήσης στις καλλιέργειες φρούτων και λαχανικών.
Οι επιστήμονες μέτρησαν τα ίχνη των οργανοφωσφορικών ουσιών στα ούρα και το αίμα τόσο των εγκύων όσο και των παιδιών που γεννήθηκαν από αυτές. Βρέθηκε ότι όσο περισσότερο είχαν εκτεθεί οι έγκυες σε παρασιτοκτόνα, τόσο μικρότερος ήταν, μετά από μερικά χρόνια, ο δείκτης νοημοσύνης των παιδιών τους και τόσο χειρότερη η μνήμη τους, με συνέπειες για τις σχολικές επιδόσεις τους. Τα ευρήματα ήσαν παρόμοια τόσο στις δύο αστικές, όσο και στην αγροτική μελέτη.
Τώρα οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο εγκέφαλος των εμβρύων στην μήτρα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος, κατά τη φάση της διαμόρφωσής του, στις χημικές ουσίες του περιβάλλοντος. Η επίδραση συμβαίνει μέσω των καταλοίπων των παρασιτοκτόνων, τα οποία υπάρχουν στα τρόφιμα που καταναλώνει η έγκυος και επιδρούν στον εγκέφαλο του μωρού.
real.gr