English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Το αμερικάνικο ναυτικό έκανε το θαλασσινό νερό καύσιμο για πλοία και αεροπλάνα



Το αμερικάνικο ναυτικό έκανε το θαλασσινό νερό καύσιμο για πλοία και αεροπλάνα

Κοντά σε μια απίστευτη ανακάλυψη που θα αλλάξει τις παγκόσμιες ισορροπίες βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως ανακοίνωσε το Εργαστήριο Επιστημονικών Ερευνών του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ. Θα μετατρέψουν το θαλασσινό νερό σε καύσιμα για πλοία και αεροπλάνα και μάλιστα με κόστος εφάμιλλο του πετρελαίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του εργαστηρίου, όπως καταγράφεται στην εφημερίδα Καθημερινή, επιστημονική ομάδα πέτυχε να εξαγάγει το διοξείδιο του άνθρακα από θαλασσινό νερό, παράγοντας με τον τρόπο αυτό υδρογόνο σε αέρια μορφή. Σε δεύτερη φάση, τώρα επιχειρείται να μετατραπεί το διοξείδιο του άνθρακα και το υδρογόνο σε υδρογονάνθρακες, ικανούς να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμα αεροσκαφών.

Σύμφωνα με το εργαστήριο, το κόστος του καυσίμου είναι της τάξης των τεσσάρων δολαρίων το γαλόνι (τέσσερα λίτρα), τιμή η οποία το καθιστά οικονομικά βιώσιμο. Το σημαντικότερο κίνητρο της έρευνας αυτής γύρω από εναλλακτικά καύσιμα από το πολεμικό ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ασφαλώς γεωπολιτικό, καθώς αν οι επιστήμονες του ναυτικού πετύχουν τον στόχο τους, ο αμερικανικός στρατός θα είναι ικανός να αναλάβει δύσκολες μακρινές αποστολές, αδιαφορώντας για το υψηλό κόστος των καυσίμων.

«Τα πιθανά οφέλη, από την παραγωγή αεροπορικού καυσίμου JP5 εν πλω, είναι ότι συρρικνώνει τα προβλήματα παράδοσης του καυσίμου, εξαφανίζει τις δεινές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της μεταφοράς των καυσίμων και αυξάνει δραστικά την αυτονομία του πολεμικού ναυτικού», λέει η χημικός Χέδερ Ουιλάουερ του εργαστηρίου ερευνών του ναυτικού.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του πολεμικού ναυτικού, μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έχουν εγείρει διαφωνίες σχετικά με την έρευνα του ναυτικού γύρω από τα εναλλακτικά καύσιμα, εκτιμώντας ότι το πολεμικό ναυτικό θα έκανε καλύτερα να ενίσχυε τις μεταφορικές του ικανότητες και τις εγκαταστάσεις διύλισης καυσίμων, τις οποίες ήδη διαθέτει.

http://www.iefimerida.gr