English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

5 κλισέ με… τη βούλα της επιστήμης


5 κλισέ με...τη βούλα της επιστήμης (1)

«Μαθαίνεις από τα λάθη σου», «Ο έρωτας σε αρρωσταίνει», «Ο καθένας φτιάχνει μόνος του την τύχη του» και άλλες τέτοιες …βαθυστόχαστες εκφράσεις κατακλύζουν την καθημερινότητα όλων. Μήπως τελικά αυτά τα κλισέ είναι περισσότερο από απλές φράσεις, που έχουν γίνει συνήθεια;
Βάζουμε στο μικροσκόπιο πέντε κλισέ εκφράσεις, που αποδεικνύονται πλέον και επιστημονικά ότι είναι κάτι παραπάνω… είναι αληθινές.
  • Κλισέ 1: «Ο έρωτας σε αρρωσταίνει»
Εκτός από το ευχάριστο αίσθημα του να αγαπάς κάποιον και αυτός να ανταποδίδει, ο έρωτας, όπως λέει και το γνωστό κλισέ σε αρρωσταίνει…στην κυριολεξία. Όταν κάποιος είναι ερωτευμένος, ο εγκέφαλος πλημμυρίζει από ένα ισχυρό «κοκτέιλ» ουσιών, συμπεριλαμβανομένων της ντοπαμίνης, της αδρεναλίνης και της οξυτοκίνης. Όλα αυτά ενισχύουν τη διάθεση και δίνουν την αίσθηση της ενέργειας και της αγαλλίασης, που νιώθει κάποιος όταν ερωτεύεται. Σύμφωνα όμως, με έρευνα του Πανεπιστημίου Rutgers, η ευχάριστη κατά τ’ άλλα αυτή αίσθηση, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον ύπνο, τη διατροφή ακόμη και στην αυτοσυγκέντρωσή σας, προκαλώντας σε ορισμένες περιπτώσεις πανικό, πίεση στο στήθος και φυσική αδυναμία.
  • Κλισέ 2: «Μαθαίνεις από τα λάθη σου»
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Exeter, πριν από κάθε καταγραφή μίας συνειδητής σκέψης, η κάτω κροταφική περιοχή του εγκεφάλου, στέλνει ένα «προειδοποιητικό σήμα», σε περίπτωση που είστε έτοιμος να επαναλάβετε ένα λάθος του παρελθόντος. Έπειτα, χρειάζεται μόλις 1 δευτερόλεπτο για να «συνειδητοποιήσει» ο εγκέφαλος το λάθος. Παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει επίσης, ότι ο εγκέφαλος συγκρατεί περισσότερες πληροφορίες, όταν κάνετε λάθος κινήσεις παρά όταν παίρνετε σωστές αποφάσεις. Αυτό φυσικά, δε σημαίνει ότι δεν θα ξανακάνετε το ίδιο λάθος, αλλά ότι τουλάχιστον ο εγκέφαλός σας, κάνει…σωστά τη δουλειά του.

5 κλισέ με...τη βούλα της επιστήμης (2)

  • Κλισέ 3: «Ο Άγιος Βασίλης είναι πάντα ευδιάθετος»
Εάν ο Άγιος Βασίλης υπήρχε και είχε τη μορφή του «στρογγυλού» παππούλη, τότε όντως θα ήταν πάντα χαρούμενος. Έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Molecular Psychiatry» αποδεικνύει ότι, το γονίδιο της παχυσαρκίας, το γονίδιο FTO, συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της κατάθλιψης κατά 8%. Αν και το συγκεκριμένο γονίδιο αυξάνει την παραγωγή της πρωτεΐνης, που ενισχύει τη λιπώδη μάζα, την ίδια στιγμή «εξασθενεί» άλλα γονίδια που σχετίζονται με την κατάθλιψη. Ωστόσο, θυμηθείτε ότι είναι το συγκεκριμένο γονίδιο και όχι η παχυσαρκία σαν φαινόμενο, που μειώνει το αίσθημα της κατάθλιψης.
  • Κλισέ 4: «Ο καθένας φτιάχνει τη δική του μοίρα»
Οι άτυχοι άνθρωποι είναι συνήθως πιο αγχωτικοί και στυφοί ως χαρακτήρες, κάτι που περιορίζει σημαντικά την ικανότητά τους να βλέπουν και να αναγνωρίζουν τις νέες ευκαιρίες, οι οποίες ενδεχομένως παρουσιάζονται στο δρόμο τους. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Hertfordshire, από την άλλη, οι πιο τυχεροί άνθρωποι είναι εκείνοι, που στην ουσία «φτιάχνουν» την τύχη τους, καθώς είναι πιο ανοιχτοί, παρατηρητικοί και διαθέσιμοι σε αλλαγές, πιστεύοντας στη διαίσθησή τους και έχοντας μια ελαστική, αισιόδοξη στάση, που τους βοηθά να μετατρέψουν τα σκληρά «μαθήματα» της ζωής, σε νέες ευκαιρίες.

5 κλισέ με...τη βούλα της επιστήμης (3)

  • Κλισέ 5: «Όταν λες ψέματα, μεγαλώνει η μύτη σου σαν του Πινόκιο»
Στον διάσημο «ψεύτη» Πινόκιο, η μύτη μεγάλωνε κάθε φορά που έλεγε ψέματα. Αλλά και στον άνθρωπο υπάρχουν ανάλογες…επιπτώσεις. Μπορεί η μύτη να μη μεγαλώνει αλλά ζεσταίνεται και κοκκινίζει. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Grenada στην Ισπανία, χρησιμοποίησαν τη μέθοδο της «θερμογραφίας», προκειμένου να παρατηρήσουν τις αντιδράσεις του οργανισμού, όταν ψεύδεται. Η θερμογραφία είναι μία διαγνωστική μέθοδος της ιατρικής, η οποία δεν προκαλεί καθόλου δυσφορία και δεν δυσκολεύει τον ασθενή, επιτρέποντας στον γιατρό να δει τις θερμικές ενδείξεις της «ασθένειάς» του στην επιφάνεια του δέρματος του ασθενή. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι, κάθε φορά που ο εξεταζόμενος έλεγε ψέματα, η θερμοκρασία της μύτης του αυξανόταν. Ο λόγος είναι ότι ο «νησιωτικός φλοιός» του εγκεφάλου, ο οποίος ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος και είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την αυτογνωσία, τη γνωσιακή λειτουργία και τη διαπροσωπική εμπειρία, ενδέχεται να συνδέεται ψυχολογικά με τη… μεγάλη μύτη του εξεταζόμενου.
«Ας βάλουμε λοιπόν, μία άνω τελεία εδώ» περιμένοντας τις δικές σας κλισέ προτάσεις.



 clickatlife