English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Παραμύθια Γκρίμ: 200η επέτειος και η Κοκκινοσκουφίτσα στη Google

Παραμύθια Γκρίμ: 200η επέτειος και η Κοκκινοσκουφίτσα στη Google


Σήμερα συμπληρώνονται200 χρόνια από την έκδοση της πρώτης συλλογής λαϊκών παραμυθιών των αδερφών Γκριμ και ηGoogle τιμά την ημέρα με ένα Doodle που μας γυρνά στην παιδική μας ηλικία: Την Κοκκινοσκουφίτσα.
Μέσα από 22 διαφορετικές επιφάνειες - καρέ, ζωντανεύει το παραμύθι που αγάπησαν και με το οποίο μεγάλωσαν εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο.
Φυσικά οι αδερφοί Γκριμ, Γιάκομπ και Βίλχελμ Καρλ Γκριμ εκτός από συλλέκτες παραδοσιακών παραμυθιών, ήταν και συγγραφείς και  στα παραμύθια αυτά έδωσαν λογοτεχνική μορφή και τα προσάρμοσαν  για παιδιά.
Άρχισαν να συλλέγουν παραμύθια γύρω στο 1807: Η Χιονάτη, η Ωραία Κοιμωμένη, Χάνσελ και Γκρέτελ, η Ραπουνζέλ , Ο Βασιλιάς Βάτραχος, Κουτσοκαλιγέρης, Ο γενναίος ραφτάκος, Σταχτοπούτα, Ο λύκος και τα εφτά κατσικάκια, Αδελφός και Αδελφή και τόσα άλλα είναι από τα πιο δημοφιλή παραμύθια που συλλέγονται από τους αδελφούς Γκριμ.
Τον πρώτο τόμο παραμυθιών τον εξέδωσαν το 1812. Ο τόμος, υπό το όνομα "Παιδικά και Οικογενειακά Παραμύθια", περιείχε 86 ιστορίες.
Ακολούθησαν άλλες 70 ιστορίες σε ένα δεύτερο τόμο, που εκδόθηκε το 1814. Μέχρι το 1857 επτά εκδόσεις των παραμυθιών είχαν εκδοθεί και περιείχαν συνολικά 211 παραμύθια.
Σίγουρα δεν υπάρχει παιδί στον κόσμο που να μην έχει ακούσει και αγαπήσει έστω και ένα από αυτά τα παραδοσιακά παραμύθια που ακόμα και οι μεγάλοι έχουμε τόσο πολύ ανάγκη στη ζωή μας ... Εκεί που πάντα το "καλό" θριαυμβεύει και επικρατεί πάντα στο τέλος η δικαιοσύνη ...


Ντίνα Κ.madata