English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Αγνοείται η τύχη 60 σπάνιων θησαυρών

Αγνοείται η τύχη 60 σπάνιων θησαυρών


Tο χρυσό αγαλματίδιο του Τουταγχαμών επάνω σε πλοίο (για την ακρίβεια, επιχρυσωμένο), ένα άλλο αγαλματίδιο του νεαρού βασιλιά στο οποίο φοράει κόκκινη κορώνα, μια χάλκινη τρομπέτα από τον τάφο του καθώς και άλλα αντικείμενα από τερακότα, πηλό ή ξύλο είναι ανάμεσα σε όσα εξακολουθούν να λείπουν από το Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου.


Μπορεί να πέρασαν εβδομάδες από τη λεηλασία του, μπορεί οι συνθήκες στην Αίγυπτο να αποκαθίστανται σιγά σιγά ως προς την ασφάλεια των μουσείων και των εκθεμάτων, όμως περίπου 60 εκθέματα κάθε άλλο παρά «τυχαία» έχουν χαθεί. Πρόκειται για μερικά από τα σπανιότερα αντικείμενα του μουσείου, αφού αυτά βρίσκονται …στις προθήκες του και όχι τα μικρότερης αρχαιολογικής και καλλιτεχνικής αξίας, που έχουν αποθηκευθεί.

Ο δρ Ζάχι Χαουάς, αφού παραιτήθηκε από τη θέση του υπουργού αρχαιοτήτων, έβαλε στην άκρη και το ύφος του. Ενώ πριν διαβεβαίωνε Αιγύπτιους και ξένους πως όλα είναι καλά, τα κλοπιμαία έχουν επιστραφεί και οι αρχαιολογικές αποθήκες ανά τη χώρα είναι ασφαλείς, τώρα παραδέχεται πως υπήρξαν απώλειες. Ο κατάλογος που δημοσιεύει το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχαιοτήτων για το μουσείο του Καΐρου είναι, άλλωστε, δηλωτικός των προβλημάτων.

Επίσης αναφορές γίνονται για τις αρχαιολογικές αποθήκες στο Λούξορ. Εχουν γίνει αρκετές προσπάθειες λεηλασίας τους. Οταν ο στρατός είναι παρών και αναλαμβάνει και τη φύλαξη των αρχαιοτήτων, τότε οι αποθήκες των ξένων σχολών είναι ασφαλείς. Οταν η φύλαξη έχει ανατεθεί στην τοπική αστυνομία, σημειώνονται απώλειες.
Aνανεώνονται οι άδειες
Οι ξένες αρχαιολογικές αποστολές ετοιμάζονται να επιστρέψουν στη χώρα, καθώς ανανεώνονται οι άδειες για τις έρευνες (ανάμεσά τους είναι και η Ελληνίδα αρχαιολόγος Καλλιόπη Λημναίου – Παπακώστα, που σκάβει στην Αλεξάνδρεια). Σε γενικές γραμμές, η κατάσταση στην Αίγυπτο εξομαλύνεται.

Η γνωστότερη αρχαία πόλη που υπήρχε στην Τυνησία είναι η Καρχηδόνα. Σύμφωνα με καταγγελίες των αρχαιολόγων που την ανασκάπτουν, ο έκπτωτος δικτάτορας Μπεν Αλί έχει συντείνει στην καταστροφή εκτεταμένων τμημάτων της. Πρώτον, μίκρυνε τις ζώνες απολύτου προστασίας ώστε να χτιστούν πολυτελείς μεζονέτες (ανάμεσα σε αυτές και μεζονέτες για την οικογένειά του) κατά κυριολεξία επάνω σε ρωμαϊκές αρχαιότητες. Και δεύτερον, πήρε ενεργό μέρος στη λαθραία εξαγωγή κινητών αρχαίων από τη χώρα του. Έβγαιναν με ταχύπλοα και έφταναν σε χρόνο ρεκόρ σε ξένους αρχαιοπώλες και οίκους δημοπρασιών.

Οι επιστήμονες έχουν δημιουργήσει σελίδα με αίτημα να επιστραφούν όλα όσα η οικογένεια του Μπεν Αλί και ο ίδιος έκλεψαν. Κάτι εξαιρετικά δύσκολο. Αλλά, αν οι αρχαιολόγοι δεν προσπαθήσουν, ποιος άλλος θα προστατεύσει καλύτερα την κληρονομιά της κάθε χώρας;