English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Οι πιο συχνοί μύθοι για τη γαλοπούλα



Είναι αλήθεια ότι η γαλοπούλα αυξάνει τη χοληστερίνη; Πόσο μας παχαίνει η γέμισή της; Μάθετε ποιοι είναι οι πιο διαδεδομένοι μύθοι γύρω από τη γαλοπούλα, καταρρίψτε τους και απολαύστε τη χωρίς ενοχές.

Η γαλοπούλα έχει αρκετό λίπος

Το κρέας της γαλοπούλας συγκαταλέγεται στα πιο άπαχα κρέατα. Ακόμη και το κοτόπουλο που είναι "φτωχό" σε λίπος, είναι πιο λιπαρό από τη γαλοπούλα. Αν λοιπόν προσέχετε τη διατροφή σας και αποφεύγετε τα πολλά λίπη, μάλλον δεν έχετε λόγο να φοβάστε τη γαλοπούλα. Τα λιπαρά που περιέχει μάλιστα είναι ακόρεστα. Μας παρέχει επίσης υψηλή ποσότητα σιδήρου, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς επίσης νιασίνη, σελήνιο και ψευδάργυρο. 

Η γέμιση της γαλοπούλας είναι παχυντική

Αυτό εξαρτάται από το τι περιέχει η γέμιση. Αν δεν βάλετε πολύ λάδι, πολλούς ξηρούς καρπούς, τυριά κτλ, τότε δεν θα είναι πολύ παχυντική, εννοείται σε λογικές ποσότητες. Αν λοιπόν καταναλώσετε τη γέμιση της γαλοπούλας με μέτρο, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε ότι θα παχύνετε.

Καλό είναι να αποφεύγουμε τα εντόσθια της

Δεν υπάρχει κάποιος λόγος για να αποφεύγουμε τα εντόσθια της γαλοπούλας, παρά μόνο αν έχουμε υψηλή χοληστερίνη. Συνήθως τα εντόσθια μπαίνουν ψιλοκομμένα και στη γέμιση της γαλοπούλας και την κάνουν αρκετά πιο νόστιμη. Θα πρέπει ωστόσο για να αποφύγετε το ενδεχόμενο τροφικής δηλητηρίασης να ψήσετε καλά τη γαλοπούλα και τη γέμιση της. Η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να προκληθεί, όταν η γέμιση της γαλοπούλας και τα εντόσθια δεν ψήνονται σε αρκετά υψηλή θερμοκρασία, ώστε να σκοτωθούν όλα τα πιθανά παθογόνα μικρόβια.

Πρέπει να αποφεύγουμε τη γαλοπούλα αν έχουμε χοληστερίνη

Η γαλοπούλα είναι από τα κρέατα που δεν περιέχουν πολύ χοληστερίνη σε σχέση με το αρνί ή το χοιρινό κρέας.  Δεν υπάρχει λοιπόν λόγος να την αποφεύγετε, εκτός αν σας έχει συμβουλεύσει ο γιατρός κάτι τέτοιο. Εννοείται βέβαια ότι δεν θα πρέπει να κάνετε υπερβολές. Επίσης θα πρέπει να μην τρώτε την πέτσα, αν έχετε πρόβλημα με τη χοληστερίνη σας.