English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας



Τα άτομα που νιώθουν μοναξιά μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας, είτε είναι άγαμοι ή έγγαμοι ή έχουν κοινωνική υποστήριξη, σύμφωνα με νέα ολλανδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.
Οι επιστήμονες του Κέντρου Ψυχικής Υγείας «Arkin» του Άμστερνταμ διαπίστωσαν ότι μεταξύ των ηλικιωμένων που δήλωσαν ότι ένιωθαν μοναξιά στην αρχή της μελέτης, το 13,4% εκδήλωσε άνοια τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ μόνο το 5,7% αυτών χωρίς ανάλογα συναισθήματα εκδήλωσε τη νόσο. Μάλιστα, το αποτέλεσμα επαληθεύτηκε και όταν οι ερευνητές συνεκτίμησαν την οικογενειακή κατάσταση των συμμετεχόντων ή αν ήταν κοινωνικά απομονωμένοι.
Στη μελέτη πήραν μέρος σχεδόν 2.200 άτομα, 65-86 ετών που ζούσαν στην Ολλανδία αλλά δεν είχαν άνοια. Περίπου ένας στους πέντε (433 συμμετέχοντες) ανέφερε ότι ένιωθε μοναξιά, ενώ περίπου 1.000 ζούσαν μόνοι, 1.100 δεν ήταν παντρεμένοι και σχεδόν 1.600 δεν είχαν καμιά κοινωνική υποστήριξη.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, τα μοναχικά άτομα είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια, συγκριτικά με εκείνους που δεν ένιωθαν μόνοι.
Επίσης το 9,3% αυτών που ζούσαν μόνοι εκδήλωσε άνοια, ενώ το 5,6% αυτών που ζούσε με κάποιο επίσης εκδήλωση τη νόσο. Μεταξύ αυτών που δεν ήταν πια ή δεν είχαν παντρευτεί, το 9,2% εκδήλωσε άνοια, συγκριτικά με το 5,3% των έγγαμων.
Πως ακριβώς λειτουργεί ο παρατηρούμενος συσχετισμός ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το αίσθημα μοναξιάς είναι αντίδραση στην περιορισμένη ικανότητα σκέψης. Επίσης μπορεί όσοι νιώθουν μόνοι να μην έχουν τα κίνητρα που θα ωθήσει το νευρικό σύστημα τους να παραμείνει λειτουργικό.
Πάντως, υψηλότερο ποσοστό αυτών που δήλωσαν ότι είχαν κοινωνική υποστήριξη εκδήλωση άνοια, συγκριτικά με εκείνους δεν είχαν. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι όσοι έχουν κοινωνική υποστήριξη είναι πιθανόν να πάσχουν από προβλήματα υγείας.
Και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η κοινωνική απομόνωση σχετίζεται με τη γνωστική εξασθένηση ενώ ένα εκτεταμένο δίκτυο κοινωνικών δεσμών μπορεί να μειώσει την πνευματική φθορά. Η νέα έρευνα έρχεται να προσθέσει νέα στοιχεία, αν και δεν παράσχει πληροφορίες για το πόσο χρόνο ένιωθαν μοναξιά οι συμμετέχοντες ή αν ήταν στοιχείο της προσωπικότητάς τους.