English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Θεραπευτείτε με τα... κάλαντα



Τι κοινό έχουν τα κάλαντα, τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια και το αγαπημένο σας μουσικό κομμάτι; Κάνουν καλό στην υγεία σας. Τώρα στις γιορτές, δεν υπάρχει καλύτερο ίσως δώρο από ένα μουσικό CD. Αυτήν την περίοδο σχεδόν όλοι μπορούμε να ξεκλέψουμε λίγο χρόνο για να χαλαρώσουμε με τα αγαπημένα μας μουσικά κομμάτια. Με αυτόν τον τρόπο, ίσως χωρίς πολλές φορές να το γνωρίζουμε, κάνουμε και καλό στον εαυτό μας, αφού, σύμφωνα με τους ειδικούς, η μουσική ρίχνει την πίεση, συμβάλει στην ανακούφιση από τον πόνο, περιορίζει το στρες και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Για τους λόγους αυτούς αποφασίσαμε να κάνουμε ένα μικρό αφιέρωμα στη μουσικοθεραπεία και τη μουσική.
Η μουσικοθεραπεία βασίζεται στη χρήση της μουσικής για θεραπευτικούς σκοπούς. Χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα μουσικά ερεθίσματα, οι μουσικοθεραπευτές μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπο στην αντιμετώπιση προβλημάτων που οφείλονται κυρίως σε ψυχοσωματικές διαταραχές.

Τι γίνεται σε μια συνεδρία μουσικοθεραπείας

Μια συνεδρία μουσικοθεραπείας, που διαρκεί περίπου μία ώρα, θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε. Θα ακούσετε μουσικά κομμάτια και διάφορους ευχάριστους ήχους, ενώ μπορεί παράλληλα να ζωγραφίζετε ή να επιδίδεστε σε κάποια δημιουργική απασχόληση.
Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, θα ακούτε μόνο ορχηστικά κομμάτια, χωρίς στίχους, που ίσως να σας φορτίσουν συναισθηματικά. Μπορεί να σας ζητηθεί, αν θέλετε, να εκφραστείτε και εσείς με ένα μουσικό όργανο.
Πολλές φορές η μουσικοθεραπεία συνδυάζεται με πολλές άλλες μορφές έκφρασης, όπως: κίνηση, χορός, εικαστικές τέχνες, θέατρο,  παιχνίδι κ.ά.

Που βοηθάει η μουσική

Μπορεί να βοηθήσει όσους πάσχουν από  ψυχικές παθήσεις,  δυσλεξία,  Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον, αϋπνίες ή αναπνευστικά προβλήματα. Η μουσικοθεραπεία και η μουσική έχει επίσης ευεργετικές επιδράσεις σε άτομα με έντονο άγχος. Συμβάλει ακόμη στην ανακούφιση από τον πόνο,  περιορίζει το στρες και θεωρείται ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Είναι ακόμη χρήσιμη σε ασθενείς με καρδιακά προβλήματα, καταπολεμά την υψηλή πίεση και βοηθάει στην αντιμετώπιση προβλημάτων που οφείλονται και στο στρες, όπως ταχυκαρδίες, αρρυθμίες κτλ.
Η μουσικοθεραπεία  ηρεμεί τους ασθενείς στα νοσοκομεία, αποσπώντας την προσοχή τους από το πρόβλημα υγείας τους και «καλύπτει» τους δυσάρεστους ήχους του νοσοκομείου όπως λ.χ. από τα ιατρικά μηχανήματα. Ακόμη πριν ή έπειτα από κάποιο χειρουργείο, το άκουσμα μουσικής καταπολεμά το άγχος των ασθενών.
Η μουσική βοηθάει και τους αθλητές. Σε μελέτη που έγινε παλιότερα σε νεαρούς αθλητές τένις, διαπιστώθηκε ότι πριν από τον αγώνα η συγκέντρωση, το πάθος και η αυτοπεποίθηση τους, διαβαθμιζόταν ανάλογα με την μουσική. Φάνηκε ακόμη ότι οι αθλητές που ακούν γρήγορα τραγούδια ή τραγούδια της αρεσκείας τους πριν από το αγώνισμά βελτιώνουν τις επιδόσεις τους.