English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Κέρδισε 1 εκατ. δολάρια στο ξυστό και τον δηλητηρίασαν με κυάνιο



Σοκ έχει προκαλέσει στο Σικάγο των ΗΠΑ η αποκάλυψη ότι ο μυστηριώδης θάνατος ενός υπερτυχερού στο ξυστό, ο οποίος κέρδισε 1 εκατομμύριο δολάρια, οφείλεται σε δηλητηρίαση από κυάνιο.
Τον περασμένο Ιούνιο, ο πακιστανικής καταγωγής Ουρούζ Χαν, είχε επιστρέψει στο Σικάγο από ένα προσκυνηματικό ταξίδι στη Μέκκα. Είχε ορκιστεί να κόψει τα τυχερά παιχνίδια, αλλά δεν αντιστάθηκε στον πειρασμό να αγοράσει ένα λαχνό σε κατάστημα ενός φίλου του στη γειτονιά όπου έμενε.
Μπροστά στα έκπληκτα μάτια του φίλου του, έξυσε το λαχνό για να αποκαλύψει τα τυχερά νούμερα. “Με αγκάλιασε και μετά μου φίλησε το χέρι”, δήλωσε ο υπάλληλος του καταστήματος.
Έχοντας την επιλογή να εισπράξει το ποσό τμηματικά σε μηνιαίες δόσεις ή να πάρει ένα μικρότερο ποσό τοις μετρητοίς, ο 46χρονος Χαν συμβιβάστηκε με 600.000 δολάρια μετρητά. Ουσιαστικά με τους φόρους, θα έπαιρνε στο χέρι 425.000 δολάρια (δηλαδή 325.000 ευρώ).
Η επιταγή εκδόθηκε μερικές εβδομάδες αργότερα, στις 19 Ιουλίου. Την επόμενη ημέρα ο Ουρούζ Χαν θα βρισκόταν νεκρός στο διαμέρισμα του. Οι βασικές τοξικολογικές εξετάσεις δεν έδειξαν κάτι ύποπτο και ο θάνατος του αποδόθηκε σε έμφραγμα.
Τι έγινε όμως με την επιταγή των 425.000 δολαρίων; Εξαργυρώθηκε από συγγενικό του πρόσωπο... στις 15 Αυγούστου. Όπως ορίζει ο νόμος, αν ένας τυχερός φύγει από τη ζωή, τότε τα χρήματα μπορούν να διεκδικήσουν στενοί συγγενείς του.
Έπειτα από αίτημα συγγενών του 46χρονου Χαν, ο φάκελος του ξανάνοιξε και το πόρισμα της έρευνας επιβεβαίωσε τις υποψίες τους για δολοφονία. Το θύμα είχε δηλητηριαστεί με κυάνιο.“Αρκεί μία πολύ μικρή ποσότητα για να προκαλέσει το θάνατο”, εξηγεί η ερευνήτρια Ντέμπορα Μπλουμ. “Το κυάνιο μπορεί να το εισέπνευσε, να το κατάπιε ή να του χορηγήθηκε με ένεση. Αν το κατάπιε, έχει μία πολύ έντονη πικρή γεύση, οπότε θα πρέπει να κατάλαβε ότι τον δηλητηρίασαν. Αλλά δεν είχε χρόνο να αντιδράσει, ίσως πέντε λεπτά...” πρόσθεσε.

pathfinder.