English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Το μεγαλύτερο εύρημα στα τελευταία 200 χρόνια στη Ρωσία



Μεγάλη έκπληξη του έτους για τους Ρώσους αποτέλεσε η εύρεση στην Πετρούπολη ενός τεράστιου θησαυρού αργυρών αντικειμένων, τα οποία άνηκαν στην διάσημη στο παρελθόν ευγενή οικογένεια των Ναρίσκιν.

Οι ειδικοί είναι βέβαιοι, πως είναι το μεγαλύτερο εύρημα στα τελευταία 200 χρόνια, και ίσως όχι μόνο στην Ρωσία.


Ο μοναδικός θησαυρός βρέθηκε τον Μάρτιο κατά την διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης στο παλιό αρχοντικό των Τρουμπετσκίε-Ναρίσκινι. Οι εργάτες όταν άνοιγαν τα πατώματα, ανακάλυψαν ένα κοίλωμα, το οποίο δεν υπήρχε στο σχέδιο, και προχώρησαν μέχρι ένα ερμητικά κλεισμένο δωμάτιο μεγέθους ενάμιση επί δύο μέτρα, το οποίο ήταν γεμάτο από κουτιά και πάνινα δέματα. Σε αυτά ήταν συσκευασμένα προσεκτικά τα παλιά αργυρά σκεύη.


Όπως διευκρινίστηκε αργότερα, συνολικά υπήρχαν 2168 αντικείμενα. Και όλα σε άριστη κατάσταση, παρ’ όλο που βρίσκονταν αποκλεισμένα σε στενό χώρο σχεδόν εκατό χρόνια! Μερικά αντικείμενα ήταν περιτυλιγμένα σε εφημερίδες του 1917. Εκτός από τα ασημικά ανακαλύφθηκαν και κοσμήματα της κατηγορίας των ακριβών μπιζού, όπως επίσης παράσημα και μετάλλια. Αλλά το κύριο μέρος απ’ όλα αυτά αποτελούσαν βεβαίως τα σερβίτσια για τα επίσημα γεύματα – από τα ορεκτικά μέχρι το τσάι. Σε πολλά αντικείμενα υπήρχε το έμβλημα της οικογένειας Ναρίσκιν.


Συν οι σφραγίδες των δεξιοτεχνών, όπως για παράδειγμα στο γαμήλιο σερβίτσιο για καφέ, το οποίο το δημιούργησε το 1836 για τους Ναρίσκιν ο τεχνίτης κοσμημάτων από την Πετρούπολη Ιόγκαν Κέιμπελ.


Σήμερα τον θησαυρό των Ναρίσκιν εν μέρει μπορεί να δει κανείς στην έκθεση «Τα μυστικά της Αγίας Πετρούπολης» στο Ανάκτορο του Κωνσταντίνου στα προάστια της Βόρειας πρωτεύουσας.





heraklion1.